„Cum am ajuns să importăm 70% din alimente?”, se întreabă Băsescu

 
Presedintele Traian Basescu, prezent miercuri (25 martie 2009) la masa rotunda „Solutii pentru scoaterea din criza a agriculturii românesti si absorbtia rapida a fondurilor europene”, a sugerat analiza unor teme precum comasarea fermelor de subzistenta sau valorificarea terenurilor ecologice.
 
Seful statului a declarat ca va transmite mesajul celor prezenti la dezbatere catre Executiv si a sugerat ca in luarile de cuvânt sa se aduca raspunsuri la o serie de intrebari pe care le ridica nu ca presedinte, ci ca om care priveste la ce se intâmpla in economia româneasca.
 
În acest sens, el a amintit ca România are 1,2 milioane de agricultori si a intrebat daca ar fi indicata o comasare a fermelor care in proportie semnificativa sunt de subzistenta.
 
O alta intrebare a fost legata de faptul ca anul trecut au ramas nelucrate 3,5 milioane hectare de pamânt. „O alta zona care mi se pare de mare interes si careia trebuia sa ii dea chiar agricultura un raspuns, sigur, in tandem cu Guvernul, patronatele si sindicatele din agricultura, este cum am ajuns sa importam 70% din alimente. Nu cumva suntem doar un producator de materie prima si nu valorificam productia?”, a intrebat presedintele.
 
El a ridicat si problema solutiilor pentru a industrializa agricultura, astfel incât productia autohtona sa fie valorificata printr-o industrie alimentara performanta.
Exemplificând, seful statului a precizat ca România importa o mare parte din carnea pe care o utilizeaza in industria de profil. În ceea ce priveste subventiile, Basescu a aratat ca, in baza unei discutii pe care a avut-o la Azomures, a promovat ideea ca Guvernul sa subventioneze cu ingrasaminte campania agricola din aceasta vara.
 
„Ne-am lovit de un lucru la care nu ma asteptam. România a atins plafonul maxim de subventie pe care il poate acorda anul acesta. Este ultimul raspuns la care ma asteptam. Probabil, din cauza faptului ca nu eram bine informat. Acordarea de subventie sub forma de ingrasaminte este un tip de ajutor nelegal, este ajutor de stat neaprobat, deci avem o problema”, a spus seful statului.
 
El a mai atras atentia asupra faptului ca România are circa patru milioane de hectare de teren ecologic, fiind astfel a doua tara europeana, dupa Franta. Presedintele a intrebat cum ar putea fi gasite solutii de valorificare a acestui avantaj.
 
Seful statului a reamintit totodata ca exista un credit de 90 de milioane de euro de la Banca Mondiala pentru sistemul de irigatii, dar nu au fost folosite decât 10 milioane de euro, intr-un interval de cinci ani.
 
În alta ordine de idei, Basescu a atras atentia asupra faptului ca, in ultima perioada, au alternat anii cu seceta cu cei cu inundatii si a sugerat elaborarea unei politici care sa tina cont de acest fenomen.
 
Pe de alta parte, el a declarat ca este unul dintre politicienii care sustin ideea ca industriile care pot fi delocalizate nu sunt sigure pe termen lung, iar, in acest sens, a sugerat plasarea unui accent mai important asupra agriculturii si turismului. Presedintele a evidentiat importanta valorificarii acestor sectoare, aratând ca in urma cresterii demografice probabil ca ar putea aparea si o criza alimentara.  
 
 
Citește și
2 Comentarii
  1. ggi spune

    simplu. pt ca pe vremea cand erai matale miniistru si guv cdr….ati distrus sistemul de irigatii si nu ati facut o strategie pe agricultura..pt matale cu programele tale PSAL I si II ai vamndut si ai distrus comb de porci de la Comtim timisoara si ex pot continua

  2. NEMES EUGEN spune

    Daca s-a ajuns ca presedintele sa auda de dezastrul din agricultura este grav,ce au facut ministrii agriculturii de pina acum de ce nu au dat cu pumnul in masa?Am ajuns de risul europei cu atiit pamint fertil si noi importam produse agricole .La noi subventiile in agricultura sint ,,ilegale,,lasati ca la ungurii sint legale si ne sufoca cu produse subventionate.Cine a negociat acordul cu UE pe capitolul agricol?este o catastrofa i-a in comparatie Ungaria,Polonia ai nostrii au negociat in genunchi.Ce facem cu bancile care nu acorda credite pentru cei cu proiecte eligibile pentru agricultura?Asa nu vom absorbi fonduri europene nici la pastele cailor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata