Cursul euro/leu se va stabiliza numai cu un mesaj credibil despre politicile bugetare

 
Cursul euro/leu s-ar putea stabiliza numai cu un mesaj foarte credibil despre politicile bugetare şi de venituri publice a declarat vineri (19 decembrie 2009) economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.
Potrivit acestuia, cursul este legat de încrederea investitorilor şi va fi foarte greu de ţinut dacă România nu recâştigă această încredere.
 
"Nu putem să sperăm la stoparea deprecierii fără să facem nimic pe partea de buget. Oricât s-ar strădui BNR este imposibil fără un ajutor din partea politicilor fiscal-bugetare. Cursul este dat de două categorii de fluxuri – fuxul comercial şi fluxul de capital.
Fluxurile comerciale creează depreciere, pentru că importurile sunt mai mari decât exporturile, iar fluxurile de capital care intrau înainte anulau presiunea de depreciere din fluxurile comerciale. Acum fluxurile de capital nu mai sunt ca înainte şi nu mai contrabalansează deprecierea leului, iar BNR trebuie ajutată", a spus Dumitru.
 
Economistul şef al Raiffesien Bank consideră că MFP va trebui să găsească modalităţi de a reduce drastic cheltuielile bugetare şi să încerce să crească veniturile pentru a preveni un derapaj bugetar major, care se prefigurează dacă nu sunt luate măsuri corective.
 
"Riscăm, în 2009, să avem un deficit bugetar foarte mare. Ar fi un semnal foarte prost către investitori şi agenţiile de rating", a afirmat Ionuţ Dumitru.
În opinia sa, un acord cu FMI ar da României credibilitatea de care are mare nevoie în faţa investitorilor, dar ar atrage condiţii dure – austeritate la nivel de buget, reducerea deficitului bugetar, chiar creştere de taxe.
 
"Nu ştiu dacă la nivel intern putem recâştiga credibilitatea investitorilor, dar ar trebui să încercăm mai întâi să facem asta singuri, înaintea unui acord cu FMI, prin măsuri dure şi hotărâte. La momentul de faţă este esenţial şi pentru cursul de schimb şi pentru investiţii să dăm un mesaj rapid, puternic şi vizibil investitorilor străini să vină cu capital în România.
Asta înseamnă prudenţă la nivel de buget, restrictivitate mare pe politici bugetare, iar reducerea cheltuielilor bugetare este prima măsură care trebuie luată de viitorul ministru al Finanţelor", a apreciat economistul şef al Raiffeisen.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata