Descoperă satele maure pline de viaţă din Spania

31

Satele cu case albe, strălucitoare din Andaluzia sunt o etapă obligatorie pentru turiștii care ajung în Spania, pe Costa del Sol, alături de întinderile de nisip și tapas. Sunt localități maure, pline de viață, scrie 20minutes.fr.

„Ele atrag tot mai mulți turiști”, spune Rozenn Le Roux, șef pentru Spania al ghidurilor Evasion. Cele șase secole de ocupație maură, între 711 și 1492, au influențat puternic peisajele de pe Costa del Sol și fațadele caselor din orașele albe.

„Arhitectura se inspiră puternic din cea a arabilor. Casele sunt văruite în alb, iar străduțele pavate sunt foarte înguste”, spune Rozenn Le Roux.

Într-o regiune unde temperaturile sunt adesea foarte ridicate, totul a fost conceput pentru a mai răcori atmosfera.

„Zona este mult mai liniștită decât cea de pe coastă. Locuitorii trăiesc în același fel ca acum 50-60 de ani și sunt fericiți să stea aici”, arată un localnic, Pedro Hernandez.

Unul dintre cele mai cunoscute sate din regiune, Casares, se ascunde în spatele unui deal și a fost desemnat sit istorico-arheologic în 1978. Urcând pe străduțele sinuoase, turiștii dau peste ruinele unui castel arab sau o mănăstire din secolul al XVI-lea.

Mai la vest turiștii ajung la Mijas, aflat la poalele muntelui cu același nume. Acest oraș cu case albe se numără printre cele mai pitorești de pe Costa del Sol. Orașul vechi, aflat la 428 de metri înălțime, este unul dintre cele cel mai bine conservate din regiune. Din trecutul său de fortăreață maură, Mijas a păstrat zidurile de incintă și postul de observație. „Satul este vestit mai ales prin măgărușii săi pe post de taxi”, spune Rozenn Le Roux.

La câțiva zeci de kilometri de Malaga se găsește Frigiliana, care a fost ales în anii 1980 cel mai frumos sat din Andaluzia. Și-a păstrat farmecul, iar vizitatorii admiră îndeosebi o veche fântână și o biserică Renaissance.

Ronda, unul din cele mai vechi sate din Spania, nu poate lipsi nici el dintr-un tur al localităților cu influențe maure din sudul țării.

„Podul pe care se traversează valea ce taie în două satul datează din secolul al XVIII-lea, iar arenele sunt din aceeași perioadă”, arată Pedro Hernandez.

Pentru a marca uniunea dintre moștenirea maură și cultura creștină pe Costa del Sol se organizează o sărbătoare consacrată celor două, care are loc pe străduțele satelor din regiune la date diferite. Programul celor câteva zile cuprinde reconstituiri istorice, spectacole, teatru, într-o ambianță festivă tipică zonei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata