Din cauza creditelor, cinci primării din judeţul Suceava au intrat în blocaj financiar

 
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, se vor afla, saptamâna viitoare, la Suceava, pentru a analiza, impreuna cu primarii din judet, modalitatile de iesire din blocajul administrativ si financiar cauzat de proiectul „Suceava, utilitati si mediu la standarde europene”.
 
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat marti (10 martie 2009) intr-o conferinta de presa, ca situatia privind acest proiect este „extrem de incâlcita”, precizând ca ea a fost, de altfel, analizata cu o zi in urma, la Bucuresti, impreuna cu specialisti ai MFP.
 
Flutur a afirmat ca, pe de o parte, din cauza ca lucrarile la centralele de cogenerare din cinci orase (Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti, Siret si Gura Humorului) nu sunt finalizate nu se poate recupera investitia prin furnizarea de energie termica si electrica, iar pe de alta parte orasele nu pot sa beneficieze de suplimentari din credit pentru ca nu le permite gradul de indatorare.
 
„Situatia este extrem de incâlcita. Realocarea de sume din credit astfel incât unele primarii sa isi finalizeze obiectivele nu se poate face, pentru ca legislatia nu permite, gradul de indatorare fiind la limita”, a spus Flutur, adaugând ca trebuie gasite alte surse de finantare, cum ar fi alocarea unor sume suplimentare din partea Ministerului Administratiei si Internelor, in vederea finalizarii lucrarilor.
 
Totodata, presedintele CJ Suceava a afirmat ca, la aceleasi primarii, exista si un blocaj administrativ si financiar, din cauza ca acestea au platit in ianuarie dobânzile aferente ultimelor sase luni si vor avea de achitat in luna iunie urmatoarea rata.
„Este un blocaj pe termen lung, ce va trebui cumva solutionat”, a spus Flutur.
 
În ceea ce priveste transferul la Transgaz al conductei magistrale de gaz, construite prin proiect, Flutur a precizat ca legislatia nu permite decât transferul gratuit si va fi necesar un act normativ special pentru Suceava in vederea recuperarii sumelor investite.
 
Punerea in functiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul „Suceava, utilitati si mediu la standarde europene” in orasele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti, Siret si Gura Humorului necesita lucrari in valoare de inca 9,6 milioane de euro.
Pentru asigurarea sumelor de bani necesare finantarii acestor lucrari, autoritatile sucevene intentionau sa realoce fondurile obtinute prin creditul angajat la Deutsche Bank din sumele necheltuite din programul de aductiuni de gaze naturale.
Pentru aductiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, intrucât din cei 233 de kilometri de conducta magistrala de inalta presiune prevazuti in proiect s-au executat lucrari doar pe o lungime de 101 kilometri.
 
Pentru realizarea investitiilor in cadrul proiectului judetean de utilitati, CJ Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale, in valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutsche Bank AG Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de imprumut ce prevede rambursarea creditului in 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani si dobânda de 3,975%, la care se adauga rata EURIBOR.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata