Două investiţii româneşti în bioetanol intră în funcţiune în acest an

 
Doua fabrici de producere a bioetanolului vor fi puse in functiune in 2009, acestea reprezentând investitii românesti, a anuntat miercuri (25 februarie 2009) intr-un seminar pe tema schimbarilor climatice, Teodor Mihalcea, seful Directiei Generale Politici Agricole din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
 
Cele doua investitii vor fi realizate in judetele Ialomita si Teleorman, fiind vorba despre SC Amochim SA si, respectiv, Fabrica Bioetanol Interagro.
 
De asemenea, se mai afla in pregatire alte trei investitii pentru producerea bioetanolului in judetul Botosani (investitie Ungaria), in judetul Giurgiu (investitie Italia) si in judetul Olt (investitie Elvetia) – in ultimul caz fiind vorba despre proiectul „parcul agricol si complexul portuar”.
 
Capacitatea estimata a celor cinci investitori in bioetanol se ridica la 450.000 de tone/an.
 
Teodor Mihalcea a precizat ca bioetanolul se obtine din culturile de cereale (porumb, grâu, secara), din sfecla de zahar sau din sorb zaharat, topinambur etc. În categoria surselor pentru biocarburanti, potrivit reprezentantului MAPDR, in România se mai cultiva salcia energetica – in zona Miercurea-Ciuc, peste 12 hectare, necesara pentru butasi, si cynara, in zona Fetesti.
 
La acestea se adauga culturile mai cunoscute de rapita, care este cea mai buna cultura -, soia si floarea-soarelui, acestea din urma fiind surse pentru productia de biodiesel.
 
În prezent, in România exista 27 de producatori de biodiesel, cu o repartitie uniforma la nivel national (Satu Mare, Maramures, Alba, Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt, Arges, Brasov, Prahova, Vrancea, Neamt, Vaslui, Galati, Tulcea, Ialomita, Calarati si Constanta).
 
Potrivit Georgetei Livanu, consilier in cadrul Directiei Infrastructura Calitatii si Mediu din Ministerul Economiei, necesarul de bioetanol, in anul 2009, se ridica la 30.000 de tone, iar cel de biodiesel la 170.000 de tone. Pentru 2010, necesarul estimat de biodiesel si bioetanol este de circa 300.000 de tone.
 
„România are conditii pedoclimatice foarte bune pentru producerea de biocombustibili. Dintr-o suprafata arabila de 9,38 milioane de hectare, 2,9 milioane de hectare ar putea fi orientate spre culturile energetice”, a spus Georgeta Livanu.
 
La rândul sau, Teodor Mihalcea a subliniat ca, daca 15-16% din suprafata arabila a tarii se cultiva cu floarea-soarelui, rapita si soia rezulta o cantitate de ulei de peste un milion de tone, din care circa 30% revine consumului alimentar, iar restul poate fi transformata in biodiesel sau comercializata.
 
Cele mai importante efecte pe care le-ar avea culturile energetice asupra economiei României sunt crearea de noi locuri de munca, noi oportunitati de venituri in zona rurala, oportunitati de export si o alternativa la dezvoltarea agriculturii si la folosirea terenurilor necultivate.
 
Peste 100 de reprezentanti ai institutiilor cu responsabilitati in domeniul mediului din România au participat, la Sinaia, in perioada 24 – 25 februarie, la un schimb de experienta cu privire la atenuarea efectelor si adaptarea la schimbarile climatice. Experti din Austria si Franta sunt prezenti cu strategii si planuri de actiune aplicate tarile lor in vederea protectiei climei.
 
 
Citește și
1 Comentariu
  1. nicu spune

    sunt curios cat va creste pretul uleiului pentru consum daca se va dovedi mai rentabil sa faci biocombustibil…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata