Edison vs. Tesla: Culisele unei rivalităţi

16

Cine a fost mai bun, Bruce Lee sau Jean-Claude Van Damme, Superman sau Batman, Metallica sau Megadeth? Acest gen de dezbateri între fani nu a ocolit nici domeniul științei, unde poate unele dintre cele mai aprinse dispute sunt cele legate de geniul a doi superinventatori și oameni de știință contemporani, alogenul de origine croată Nikola Tesla și americanul Thomas Edison.

Dacă ar fi un simplu concurs de popularitate, Thomas Edison ar câștiga detașat. Încă din primele clase de școală aflăm că Edison a fost cel mai mare inventator american și numeroase invenții îi sunt atribuite, unele pe drept cuvânt altele nu prea. Becul cu incandescență, fonograful sau filmul, pentru a aminti doar câteva dintre aceste invenții. De cealaltă parte, numele lui Nikola Tesla este mai puțin cunoscut, chiar dacă îi aparțin unele invenții și idei fără de care viața noastră ar fi arătat cu totul altfel, dacă ne gândim la razele X, telecomandă, radio sau motorul electric, printre multe, multe altele.

Unul dintre principalele motive pentru care Edison se bucură de mai multă recunoaștere ține însă, probabil, de capacitatea sa de a-și capitaliza ideile și invențiile, transformându-le în bani și imagine, ca măsură a succesului. În timp ce Thomas Edison a murit bogat și celebru, Nikola Tesla a murit sărac și uitat. Paradoxal, poate chiar faptul că ni-l amintim pe Tesla are legătură cu „amănuntul” că acesta a lucrat o perioadă ca angajat al lui Edison, iar feuda dintre ei a pornit de aici.

Edison l-a angajat pe Tesla în 1884. Printre primele sarcini de serviciu primite de Tesla a fost să reproiecteze complet generatoarele de curent continuu, pentru a le mări eficiența. „Ai 50.000 de dolari din afacerea asta, dacă vei reuși”, i-ar fi spus Edison lui Tesla, iar suma reprezenta o avere pentru acele vremuri.

Nikola Tesla a îndeplinit cu succes sarcina primită dar când i-a solicitat banii lui Edison, acesta s-a făcut că nu știe despre ce e vorba: „Tesla (care s-a născut în Croația), tu nu înțelegi umorul american”, i-a răspuns Edison care în schimb i-a oferit doar o creștere salarială de 10 dolari pe săptămână.

Pe atunci, salariul lui Tesla ca angajat al lui Edison era de 18 dolari pe săptămână. În orice caz acest răspuns a pus capăt colaborării dintre cele două genii și a iscat un veritabil război al orgoliilor și competențelor între cei doi.

Pornit pe cont propriu, Tesla și-a perfecționat sistemul alternativ de distribuție a curentului electric (AC) care în cele din urmă a avut câștig de cauză în fața sistemului rival, DC (curent continuu), susținut de Edison. Curentul alternativ necesita costuri mai mici de transport de la centralele energetice până la utilizatorii finali și astfel a avut succes în fața variantei propuse de Edison. 1-0 pentru Tesla în așa-numitul „război al curentului electric”, dar cu toate acestea, cine a fost inventatorul mai bun?

„Sunt inventatori diferiți, dar nu putem spune despre unul că este mai mare decât celălalt pentru simplul motiv că societatea americană are nevoie și de Edisoni dar și de oameni ca Tesla”, susține împăciuitor W. Bernard Carlson, autorul cărții „Tesla: Inventor of the Electrical Age”, într-un interviu pentru Live Science.

Live Science împarte această dispută pe categorii și le analizează separat, pe fiecare în parte. De la personalitățile lor diametral diferite, până la moștenirile pe care le-au lăsat posterității, să înceapă duelul între Tesla și Edison:

Cine era mai inteligent

Tesla avea o memorie eclectică fenomenală, putând să-și amintească cu ușurință și precizie imagini și obiecte. Datorită acestui avantaj el putea vizualiza, în minte, complicate obiecte 3D și astfel construia prototipuri de mașinării și mecanisme folosind foarte puține schițe preliminare.

„El își crea invențiile direct din imaginație”, susține W. Bernard Carlson despre Tesla, pentru Live Science.

Prin contrast, Edison se baza mai puțin pe intuiție și mai mult pe studii și schițe laborioase pentru invențiile sale. Dacă vreți, diferența dintre cei doi este similară celei dintre o echipă de fotbal care ajunge campioană în primul rând datorită talentului înnăscut, cum este cea a Braziliei, și una care ajunge în top mai degrabă datorită muncii și antrenamentelor susținute, cum este ce a Germaniei.

Până la urmă însă, Edison s-a dovedit mult mai eficient — 1.093 de patente (conform Thomas Edison National Historic Park), față de mai puțin de 300 de patente pentru Tesla (conform unui studiu publicat în 2006 la cea de-a 6-a Ediție a Simpozionului Internațional Nikola Tesla).

Capacitatea extraordinară de a capitaliza a lui Edison este vizibilă și aici, americanul angajând diverși colaboratori (așa cum a fost și Tesla) care au inovat pentru el și, de asemenea, a și cumpărat o parte dintre brevetele pe care le deține.

Chiar dacă becul cu incandescență, fonograful sau filmul sunt creditate drept cele mai importante invenții ale lui Edison, în epocă erau și alți inventatori care lucrau la tehnologii cel puțin similare, conform lui Leonard DeGraaf, arhivist la Thomas Edison National Historical Park din New Jersey și autor al cărții „Edison and the Rise of Innovation”.

„Dacă Edison nu ar fi inventat aceste lucruri, cu siguranță că le-a fi inventat altcineva”, a subliniat el pentru Live Science.

Dând dovadă de „miopie” în epocă, Edison desființa „ideea impractică” a unui sistem de curent electric alternativ (AC) a lui Tesla, promovându-și în schimb propria viziune, mai simplă, dar și mai puțin eficientă, a curentului continuu (DC).

Prin contrast, ideile lui Tesla au fost mereu mai „exotice”, fără a ține cont de direcțiile și cerințele pieței din acele vremuri. Până la urmă însă, motorul său cu curent alternativ și hidrocentrala de la cascada Niagara (prima de acest tip) au deschis drumul electrificării întregii lumi.

Nikola Tesla și-a dedicat ani întregi muncii la un sistem de transmitere wireless a vocii, imaginilor și filmărilor, ceea ce-l transformă într-un vizionar futurist și părintele avant-la-lettre al radioului, telefonului (fix și mobil) și televiziunii.

„Întregul nostru sistem de comunicații în masă este bazat pe sistemul lui Tesla”, conform lui Marc Seifer, autor al cărții „Wizard: The Life and Times of Nikola Tesla”.

Din nefericire marele plan al lui Tesla a eșuat după ce bancherul său, J.P. Morgan, s-a săturat de anii de eșecuri ai inventatorului și și-a retras susținerea financiară.

La această categorie nu putem diferenția între cei doi.

Cel mai mare impact

Peste generații, moștenirea lui Edison nu este legată de un anumit brevet sau de o anumită tehnologie, ci de conceptul său de industrializare a invenției, atât ca produs finit cât și ca activitate de creație în sine — el reușind să aducă diviziunea muncii în procesul de inovație și să atragă lângă el numeroși oameni cu potențial creativ.

Spre exemplu, lui Edison i-a venit ideea camerei de filmat, kinetoscop așa cum o numea el, dintr-o discuție cu fotograful Edward Muybridge, dar apoi a lăsat cea mai mare parte a experimentelor și construcția prototipului în seama asistentului său William Dickson și a altor oameni cu care colabora. Prin această strategie a dezvoltării în paralel a mai multor invenții și inovații, Edison le-a asigurat și colaboratorilor săi situații financiare stabile, oferindu-le șansa de a continua să-și practice creativitatea fără grija zilei de mâine.

„El a inventat procesul modern de inovație, așa cum îl cunoaștem în prezent”, după cum observă DeGraaf.

Pe de altă parte, chiar dacă invențiile lui Tesla reprezintă coloana vertebrală a sistemelor energetice moderne și a comunicațiilor, inventatorul de origine croată a căzut în anonimat în prima jumătate a secolului XX, când multe dintre inovațiile sale au fost uitate. În pofida numeroaselor brevete pe care le-a deținut, Tesla a murit în sărăcie în 1943.

La acest capitol câștigul de cauză îi revine lui Edison, impactul pe care l-a lăsat acesta fiind vizibil chiar și prin popularitatea de care încă se bucură.

La cine ne-ar fi plăcut să mergem la cină (cine era mai popular)

La apogeul carierei sale, Tesla era carismatic, monden și spiritual. Vorbea câteva limbi străine și era prieten cu personalități din lumea literaturii, printre care Mark Twain și Rudyard Kipling, dar și cu naturalistul John Muir, conform lui Marc Seifer.

„Se învârtea în cercuri foarte înalte”, susține Seifer despre Tesla.

Însă Nikola Tesla putea fi și arogant din când în când și avea o fobie pentru germeni, motiv pentru care era obsedat de igienă. În ultimii ani ai vieții, ticurile sale ciudate, așa cum era teama față de cerceii femeilor, au devenit mai pregnante și a murit fără niciun ban, singur, într-un hotel din New York.

De cealaltă parte, Thomas Edison era „greu de ureche” și o fire introvertită, având foarte puțini prieteni apropiați. Edison putea fi și foarte malițios, așa cum avea să lase să se vadă prin atacurile sale fără scrupule direcționate spre Tesla în timpul „războiului curentului electric”. Controversată este și decizia lui Edison de a oferi chiar el consultanță în ceea ce privește construcția primului scaun electric pentru execuții, folosind, evident, curent continuu (DC), și intrând în detalii morbide despre tehnologia necesară uciderii prin electrocutare.

Nikola Tesla ar fi fost probabil o gazdă mult mai agreabilă decât rivalul său, Edison, gândul că la cină ai fi putut să te întâlnești și cu Mark Twain sau Kipling sporind interesul.

Cine era mai la modă

Nikola Tesla era un tip înalt, zvelt și cu o atitudine impunătoare, purta o mustață îngrijită și avea un veritabil simț al stilului vestimentar, conform lui Carlson. Jobenul său și un frac sunt expuse într-un muzeu din Serbia.

Prin contrast, Edison era recunoscut drept un tip mai neglijent.

„Nu ne interesează prea mult să vedem ce purta Edison pentru că, din acest punct de vedere, era un tip destul de șters”, susține Carlson.

Fire practică, despre Edison se spune chiar că purta pantofii cu două numere mai mari pentru a se încălța și descălța rapid, fără a fi nevoie să se aplece și să-și lege șireturile.

Această ultimă categorie rămâne la aprecierea cititorului care poate alege singur între o fire elegantă sau una practică chiar și în ceea ce privește un capriciu așa cum este eleganța vestimentară.

Până la urmă nu este important care dintre ei a fost mai bun, care a avut mai multe realizări, ci poate chiar această rivalitate dintre ei este cea care contează, pentru că, în mare parte, din ea a rezultat substratul a ceea ce numim astăzi tehnologia și stilul de viață modern. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata