Eurovision – cel mai longeviv concurs internaţional anual televizat de muzică

Concursul Eurovision a fost desemnat de Guinness World Records drept cel mai longeviv concurs internaţional anual televizat de muzică, la cea de-a 60-a ediţie, care a avut loc în 2015, la Viena (Austria). Un reprezentant al Guinness World Records a fost la Viena pentru a prezenta producătorilor show-ului premiul.

Concursul a avut loc anual începând din 1965, sub numele original „Eurovision Grand Prix”, dar ulterior denumirea a fost schimbată, în 1968, devenind Eurovision Song Contest.

Prima ediţie a reunit concurenţi din şapte ţări europene şi a fost câştigată de elveţianca Lys Assia cu cântecul „Refrain”. De-a lungul anilor, până la ediţia din 2015, Germania a participat de 59 de ori, Franţa de 58 de ori, Marea Britanie de 58 de ori.

Până la momentul intrării în Guinness World Records, Irlanda a fost ţara cu cel mai mare succes la concursul Eurovision, cu şapte ediţii câştigate. Primul concurs câştigat a fost în 1970, când solista Dana a cântat „All Kinds of Everything”, iar cel mai recent a fost câştigat în 1996, de Eimear Quinn care a cântat „The Voice”.

Ţara cu cel mai mic succes a fost Norvegia.

Cel mai în vârstă participant de sex masculin a fost Engelbert Humperdinck, în 2012, reprezentând Marea Britanie. Cel mai în vârstă câştigător a fost grupul care a reprezentat Danemarca în 2000 — The Olsen Brothers (Jorgan and Niels)—, care a cântat ”Fly On The Wings Of Love”.

Cele mai multe puncte câştigate la Eurovision (387) au revenit, în 2009, solistului norvegian Alexander Rybak, cu piesa ”Fairytale”, potrivit site-ului www.guinnessworldrecords.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: eurovision.tv

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata