Festivalul de muzică de la Roskilde, unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa

În perioada 25 iunie-2 iulie 2016, are loc festivalul de muzică de la Roskilde, în Danemarca, unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, care atrage anual aproape 130.000 persoane.

Festivalul a fost înfiinţat în 1971 de către Carl Fischer şi de doi elevi de liceu, Mogens Sandfar şi Jesper Switzer Moller. În 1972, festivalul a fost preluat de Fundaţia Roskilde, organizaţie non-profit pentru dezvoltarea şi spijinirea muzicii, culturii şi umanismului, potrivit roskilde-festival.dk.

La primele ediţii a adunat un număr de 20 de trupe care au cântat pe o singură scenă. Începând cu jumătatea anilor ’90, evenimentul a atras nu numai scandinavi, ci şi germani, australieni şi britanici, devenind, astfel, o manifestare internaţională în adevăratul sens al cuvântului. În prezent se desfăşoară pe mai multe scene, numărul trupelor care concertează a ajuns la 180, iar numărul participanţilor la peste 100.000.

La organizarea evenimentului participă de asemenea, peste 25.000 de voluntari, care se ocupă cu amplasarea scenelor şi securitatea participanţilor. Roskilde va dispune şi de o scenă unde DJ-ii vor mixa muzică electronică, o alta unde va fi auzit rock-ul underground, muzica heavy metal şi artişti experimentali. Scena principală este una în aer liber, cu o capacitate de 60.000 de persoane.

Capetele de afiş ale festivalului sunt: LCD, Soundsystem, M83, Macklemore&Ryan Lemis, Santigold, Future, Peaches, Slayer, Ghost, Dizzy Mizz Lizzy, New Order, Miike Snow, James Blake, Blood Orange, Tal National, Young Thug, Wiz Khalifa, Sumac, Savages, Gojira, Biffy Clyro. Grupul american Red Hot Chili Peppers va fi prezent la ediţia din acest an a festivalului pentru a-şi promova noul album lansat în luna mai şi intitulat „The Getaway”.

De-a lungul timpului, festivalul s-a bucurat de prezenţa pe scenă a unor mari artişti între care Bruce Springsteen, The Roots, Bon Iver, Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age, Mastodon, Bob Dylan sau The Strokes. Animal Collective şi Sigur Ros au concertat în anul 2013; Florence and the Machine, Pharrell şi Paul McCartney în 2015.

Din păcate, festivalul a avut parte şi de evenimente mai puţin plăcute. În anul 2000, nouă fani au murit fiind striviţi în picioare în timpul unui concert Pearl Jam, care a determinat reguli de siguranţă mai stricte la festivalurile europene de muzică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata