Festivalul Mondial de Arhitectură: Cele mai impresionante clădiri din 2015

În fiecare an, Festivalul Mondial de Arhitectură ne arată cea mai creativă latură a unei arte totale care poate schimba înfățișarea orașelor.

Festivalul, desfășurat anul acesta între 4 și 6 noiembrie, a reunit peste 2.000 de arhitecți și designeri la Marina Bay Sands. World Architecture Festival este, probabil, cea mai importantă întâlnire anuală de arhitectură din lume, relatează cotidianul spaniol ABC, care prezintă câteva dintre cele mai impresionante clădiri din 2015.

Cel mai prestigios premiu, „World Building of the Year” (Clădirea Anului), a fost câștigat de complexul rezidențial The Interlace din Singapore, conceput de Ole Scheeren, partener al „Office for Metropolitan Architecture” (OMA). Cu 169.000 m2 suprafață la sol, complexul oferă 1.040 de apartamente de diferite mărimi și nu urmează schema turnurilor înalte și izolate.

Circa 30 de blocuri de apartamente cu câte șase etaje sunt dispuse într-un aranjament hexagonal, unele peste altele, pentru a forma opt mari curți interioare deschise. Este loc și pentru grădini, terase, spații de relaxare, parcare.

Premiul „Landscape of the Year” (Peisajul Anului) i-a revenit parcului Yanweizhou Park din China, creație a Turenscape International. Ceea ce atrage cel mai mult atenția în acest parc din Jinhua, provincia Zhejiang, este podul de circa 700 de metri cu balustrade viu colorate. Podul traversează două râuri și unește cele două zone ale orașului, iar prin curburile și culorile sale amintește de dansul tradițional al dragonului. Fosta zonă umedă a fost transformată astfel într-un loc pentru activități culturale.

Premiul pentru cea mai bună construcție sportivă a fost acordat noului stadion al Athletic Club din Bilbao, San Mamés, conceput de arhitectul César Azcárate și studioul ACXT-Idom. Iluminarea exterioară, efortul de a păstra magia vechii catedrale a fotbalului, comoditățile și eficiența instalațiilor, printre altele, au convins juriul. „Înseamnă mult pentru noi, ca firmă de arhitectură, dar și pentru club”, a declarat Azcárate pentru ABC.

Premiul pentru cea mai bună construcție religioasă i-a revenit clădirii Facultății de Studii Islamice din Qatar, lucrare a Mangera Yvars Architects, studio creat de foști studenți ai Universității Politehnice a Cataloniei. Potrivit autorilor săi, agenda progresistă a acestui centru i-a determinat să exploreze propuneri inovatoare bazate pe istoria islamică. Grădina și moscheea sunt esențiale, ca și locurile de studiu.

Un premiu nou în ediția din acest an este „AkzoNobel’s Prize for Colour in Exterior Architecture” (Premiul AkzoNobel pentru Culoare în arhitectura exterioară). A fost câștigat de ONS INCEK Showroom & Sales Office din Ankara, Turcia, realizat de firma Yazgan Design Architecture.

La categoria dedicată centrelor școlare a fost premiată Școala de Balet din Sankt Petersburg, concepută de studioul de arhitectură „Studio 44” pornind de la două clădiri existente, un vechi cinematograf și o casă alăturată. Fațadele au coduri QR pentru a-i ajuta pe vizitatori să navigheze prin campus utilizându-și telefoanele inteligente.

„World Architecture Festival” este cel mai mare eveniment internațional de arhitectură din lume, potrivit site-ului Festivalului. Ediția din 2016 se va desfășura la Berlin, în luna noiembrie, conform worldarchitecturefestival.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata