Fiscul le pune firmelor „cuţitul la gât”. Cum se poate reacţiona?

 
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, avertizează deschis companiile din România să nu mizeze pe clemenţa Fiscului, invocând criza. Controalele de rutină vor fi „la sânge“ şi se vor înmulţi. Nimeni nu va primi păsuiri, iar executările silite se vor accelera.
 
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, declară că nu va acorda tratamente preferenţiale la plata taxelor, aşa cum ar dori mediul de afaceri, invocând dificultăţile generate de criza economică. Blejnar spune că legislaţia nu permite niciun fel de înlesniri în acest moment şi îi avertizează pe cei care speră la mai multă indulgenţă din partea ANAF că nu bat la uşa potrivită, scrie Capital.
 
Pe de altă parte, consultanţii fiscali reclamă înăsprirea controalelor, rigiditatea angajaţilor statului în discuţiile cu firmele şi îi sfătuiesc pe cei care se consideră victime ale abuzurilor să aibă mai mult curaj în lupta cu Fiscul.
 
"În măsura posibilităţilor conferite de lege, sunt dispus să acord sprijin celor care plătesc corect, dar nu voi face compromisuri cu firmele care nu sunt disciplinate. Rolul meu aici este să încasez taxele şi să combat evaziunea", spune Blejnar.
 
"Sprijin înseamnă posibilitatea de a primi în audienţă atât eu, cât şi cei cu funcţii din ANAF ca să aplanăm conflictele care apar între firme şi controlori, pentru că atitudinea autoritară a unui comisar poate fi considerată un abuz. Voi încerca să elimin orice abuz. E un proverb, nu poţi să iei tot o dată de la vacă, ci trebuie s-o mulgi în fiecare zi", a adăugat preşedintele ANAF.
 
„În perioada următoare, ne aşteptăm la abordări agresive ale autorităţilor, dictate de constrângerile bugetare, iar problema principală o reprezintă controalele efectuate discriminatoriu. Nu am auzit voci care să nu spună că verificările se realizează neunitar pentru că sunt industrii întregi neacoperite de controale“, spune Alina Timofti, Partner NNDKP Consultanţă Fiscală.
 
 
Sfatul consultantului în cazul controalelor abuzive
 
Emilia Dragu, partner TaxHouse
 
Actele administrative fiscale pot fi contestate administrativ, conform Codului de procedură fiscală (CPF), şi, în acelaşi timp, în instanţa de judecată.
În ceea ce priveşte inspecţia fiscală, în funcţie de tipul controlului şi situaţia de drept şi de fapt, există soluţii punctuale aplicabile fiecărui caz în parte.
 
Primul pas ar fi formularea contestaţiei în termen de 30 de zile de la primirea actului administrativ fiscal, având forma şi conţinutul prevăzute la art. 206 din CPF şi comunicarea acesteia. Termenul legal de soluţionare este de 45 de zile de la depunerea contestaţiei şi poate fi întrerupt în anumite situaţii expres prevăzute de lege.  Soluţionarea contestaţiei nu îl poate pune pe contribuabil într-o situaţie mai impovărătoare decât cea contestată, deci contestarea este încurajată legal.
 
Pasul imediat următor este solicitarea către instanţă a suspendării executării actului administrativ fiscal contestat, în temeiul legii contenciosului administrativ.  Suspendarea rămâne la latitudinea instanţei, însă necesită plata, pe lângă taxele de timbru, a unei cauţiuni de 20% din cuantumul sumei contestate.  De obicei, suspendarea se acordă până la soluţionarea pe fond a contestaţiei.
 
 
 
Citește și
2 Comentarii
  1. liliana spune

    Revoltator! ,,Vaca de muls,, ? !!!!
    Domnul presedinte ANAF ?! Nu mai am cuvinte!

  2. Marcu spune

    De obicei controlorii fiscali mizeaza pe multitudinea chichitelor ,,legale” ,neseminificative in activitatea contabila dar pentru ei reprezinta motiv de amenda. Trebuie contestate actele lor fiind de multe ori superficiale.Cunosc caz concret cand agentului economic i sa refuzat la rambursare TVA 4 miliare (lei vechi), a castigat in instanta inclusiv dobanzi 3 mild.pentru TVA nerambursat.Cum dobanzile curgeau in fiecare zi pana la executarea sentintei, autoritatea fiscala a virat din proprie initiativa in contul ag. ec. atat debitul cat si dobanzile.As vrea sa mai aud de asemenea ispravi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata