Franta va intra în recesiune, pentru prima dată din 1993

 
Franta va intra in recesiune, pentru prima data din 1993, si se va confrunta cu o crestere puternica a somajului, a anuntat vineri (19 decembrie 2008) Institutul National de Statistica din Franta (INSEE) in prognoza sa economica oficiala, transmite AFP.
 
Cu toate acestea, guvernul sustine in estimarea sa ca economia Frantei va inregistra o crestere redusa, intre 0,2 si 0,5% in 2009. Conform estimarii Institutului de Statistica, economia Frantei va creste cu doar 0,1% in trimestrul trei din 2008, va scadea cu 0,8% in acest trimestru si se va contracta cu 0,4% in primul trimestru din 2009.
 
Dupa aceea se prognozeaza o usoara redresare, dar Produsul Intern Brut va fi in declin cu 0,1% in trimestrul doi din 2009 iar anul viitor se va inregistra o crestere economica negativa in Franta. “Climatul de afaceri s-a deteriorat considerabil in Franta in ultimul an, ajungând aproape de nivelul observat la recesiunea din 1993. Restrângerea creditarii si cresterea riscurilor, din toate punctele de vedere, au fortat firmele sa-si reduca investitiile si cheltuielile”, se arata in raportul INSEE.
 
Conform acestuia, rata somajului va creste cu 8% pâna la mijlocul anului viitor, fata de o rata a somajului de 7,3% inregistrata in septembrie 2008. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat in urma cu doua saptamâni un vast plan de relansare a economiei in valoare de 26 miliarde de euro, dintre care 10,5 miliarde pentru investitii publice suplimentare.
 
El a anuntat ca vor fi accelerate proiecte mai vechi de investitii, urmând ca fondurile suplimentare de 10,5 miliarde de euro sa fie cheltuite de stat, comunitati locale si companiile publice mai ales in infrastructurile de transport, sector in care presedintele a estimat o ramânere in urma de 30 ani.
 
Nicolas Sarkozy a declarat ca statul va face totul pentru a salva industria automobilului, pentru care a anuntat infiintarea unui fond de restructurare de 300 milioane de euro, de care vor beneficia marile grupuri constructoare si subcontractantii, precum si garantii pentru credite pâna la plafonul de 1 miliard de euro acordate acestei industrii.
 
Alte 11,5 miliarde de euro vor fi alocate pentru plata accelerata a datoriilor de stat catre societatile franceze. În planul prezentat de presedinte mai sunt incluse masuri de relansare a constructiilor de locuinte, precum si acordarea unei prime de 200 euro pentru familiile cele mai sarace.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata