Gabrielle Coco Chanel, un nume de referinţă în lumea modei

Eleganță, stil, rafinament, dar mai ales simplitate sunt cuvintele care caracterizează stilul celebrei creatoare de modă a anilor 1920, Gabrielle Coco Chanel.

Ea a impus, încetul cu încetul, un stil vestimentar relaxat, cu rochii și costume simple, bijuterii de efect asortate ținutelor, parfumuri și textile reinventate, încurajând reprezentantele sexului frumos să renunțe la hainele sofisticate și incomode, care au dominat secolul al XIX-lea, în favoarea celor simple, dar elegante.

Gabrielle Bonheur Chanel s-a născut la 19 august 1883, la Saumur, în Franța. La o vârstă fragedă îi moare mama, iar tatăl rămâne cu cinci copii, pe care îi abandonează în grija rudelor. Gabrielle ajunge în scurt timp într-un orfelinat, unde învață să coasă. Simplitatea vestimentației călugărițelor din acest orfelinat avea să o inspire mai târziu în carieră, ea făcând din această simplitate o caracteristică a propriului stil.

Între anii 1905 și 1908, a avut o scurtă perioadă de cântăreață de cabaret, tot atunci primind și numele de Coco. Are o tinerețe zbuciumată în plan amoros, ca parteneră a unor bărbați înstăriți. Ajunge, astfel, la Paris, unde își deschide în 1910 un prim magazin de pălării, pe Rue Cambon.

Ulterior, avea să deschidă un alt magazin la Deauville, unde vindea, de asemenea, articole sportive, apoi un altul la Biarritz. În câțiva ani, bazându-se pe simplitate și pe confort, stilul lui Chanel a revoluționat industria modei, iar spre finalul anilor ’20, brand-ul Chanel cuprindea o casă de modă, o afacere cu textile, o linie de parfumuri și un atelier pentru bijuterii de efect, numărul total al angajaților ajungând la 3.500 de persoane.

Din 1912 și până în 1920, Gabrielle Coco Chanel a urcat podiumul designerilor parizieni treaptă cu treaptă. A cucerit piața încetul cu încetul, printr-un stil vestimentar simplu, relaxat, dar elegant, cu rochii și costume simple, bijuterii, parfumuri și textile.

Una dintre cele mai importante invenții ale franțuzoaicei este costumul Chanel, compus din fustă până la genunchi și sacou, accesorizat cu un șirag de perle. A fost, de asemenea, primul designer care a introdus jerseul în lumea modei. A făcut din negru o culoare la modă și a creat ”micuța rochie neagră”, rămânând mereu fidelă crezului său de a oferi haine comode și elegante. Printre primele creații cu care s-a afirmat se numără și o rochie croită dintr-un vechi jerseu. Avea să declare, mai târziu, că ”succesul meu s-a construit pe acel jerseu vechi pe care-l purtam pentru că era frig la Deauville”.

În 1922, Coco Chanel lansează parfumul ”Chanel nr. 5”, primul care poartă numele unui designer, cu ajutorul lui Ernst Beaux, unul dintre cei mai talentați creatori de parfumuri din Franța. De altfel, se pare că Beaux i-a prezentat lui Coco Chanel mai multe mostre, iar ea a ales-o pe cea de-a cincea, de unde și numele parfumului. Aceasta era obținută dintr-o combinație de iasomie cu alte arome florale, iar produsul obținut era cu mult mai complex și mai misterios decât parfumurile cu o aromă unică, existente la acea vreme pe piață.

Parfumul este ”accesoriul nevăzut, de neuitat, fundamental al modei … care-ți vestește sosirea și care-ți prelungește plecarea’‘, după cum ea însăși spunea. Parfumul a fost produs, de fapt, de către Théophile Bader, proprietar al unui magazin universal, și de oamenii de afaceri Pierre și Paul Wertheimer, Pierre devenind ulterior un apropiat prieten al lui Chanel.

Parfumul a devenit și a rămas cel mai profitabil produs al firmei, Pierre Wertheimer deținând 70% din companie, Coco 10%, iar Bader, 20%. Familia Wertheimer continuă să aibă controlul companiei de parfumuri și astăzi, notează site-ul historia.ro. În prezent, Chanel prezintă o gamă largă de parfumuri, precum: No. 5, Chance, Allure, Allure Sensuelle, Coco, Coco Mademoiselle, No.19, Cristalle, iar pentru bărbați Allure Homme, Allure Homme Sport, Allure Homme Edition Blanche, Antaeus, Platinum Egoiste și Pour Monsieur.

În anul 1925, Coco și-a pus semnătura pe jacheta care a devenit un simbol al casei de modă, dar și pe un nou gen de fustă, care urmărește linia corpului. Coco a revoluționat industria modei, eliberând femeile de corsetele și fundele purtate până atunci. La prima ei colecție, modelele purtau jerseuri la o ținută de zi, material destinat pe atunci doar lenjeriei intime. Câțiva ani mai târziu, manechinele erau tunse scurt și purtau pantaloni.

În 1926, Coco Chanel a creat ”micuța rochie neagră” (little black dress), o rochie simplă, de culoare neagră, de o lungime medie, mai scurtă decât cele purtate la vremea aceea, care putea fi adaptată la orice tip de eveniment, fie de zi, fie de seară.

Marea criză economică a anilor ’30 a avut un impact negativ asupra companiei sale, iar izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial a forțat-o să-și închidă afacerea. Pe perioada ocupației naziste, a avut o relație cu un ofițer german, fiind acuzată de colaboraționism. Deși nu a fost găsită vinovată, opinia publică a rămas cu impresia că Chanel și-a trădat țara, drept pentru care a decis să plece din Paris. A petrecut câteva luni în Elveția, apoi la casa ei de la țară, în Roquebrune. În 1954, la vârsta de 70 de ani, a revenit, însă, în lumea modei. Inițial a primit critici usturătoare, dar în scurt timp, stilul feminin și lejer care a consacrat-o s-a impus în întreaga lume.

În 1969, viața sa fascinantă a fost transpusă într-un musical pe Broadway, având-o pe Katharine Hepburn în rolul legendarului designer. Spectacolul a primit șapte nominalizări la Premiile Tony, Cecil Beaton câștigând pentru cele mai bune costume și René Auberjonois — pentru cel mai bun actor.

Coco Chanel a murit la 10 ianuarie 1971, în apartamentul său de la Hotelul Ritz. La peste zece ani de la moartea sa, designerul Karl Lagerfeld a preluat conducerea companiei. În prezent, afacerea este deținută de familia Wertheimer și continuă să se dezvolte, potrivit site-ului biography.com.

Pe lângă longevitatea creațiilor sale, povestea de viață a lui Coco Chanel continuă să captiveze lumea întreagă, inspirând numeroși biografi. Totodată, viața sa a fost transpusă și în alte ecranizări de succes.

Numele lui Coco Chanel a fost deseori asociat cu mișcarea modernă. Ea a renunțat la formulele vechi de vestimentație și a inventat o cale de a-și exprima personalitatea, propunând haine lejere, comode și simple, care să poată fi purtate cu plăcere, redând, astfel, libertatea femeilor, încorsetate până atunci în ținute rigide, căci, așa cum ea însăși declara, potrivit site-ului britannica.com, ”luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu mai este lux”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata