Guvernul a prelungit perioada de şomaj cu 3 luni

 
Guvernul a adoptat, in sedinta, actul normativ prin care a fost prelungita cu trei luni perioada de somaj, a informat, miercuri, premierul Emil Boc. „Am adoptat un act normativ ce tine de angajamentele noastre din programul anticriza, prin care am prelungit, pentru anul 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj cu trei luni si, de asemenea, in acelasi act normativ, am reglementat situatia somajului tehnic in sensul ca timp de trei luni, contributiile de asigurari sociale pe care trebuie sa le plateasca salariatul si angajatorul vor fi platite de catre stat pe aceasta perioada a somajului tehnic”, a anuntat Boc.
 
Acesta a afirmat ca, totodata, au fost infiintate comitetele sectoriale, acestea „jucând un rol cheie in dezvoltarea, actualizarea si validarea calificarilor nationale, precum si in construirea cadrului national al calificarilor”.
 
„Aceste angajamente figureaza atât in programul anticriza, cât si in negocierile pe care le-am avut cu sindicatele si patronatele inainte de elaborarea legii bugetului de stat”, a mai spus primul ministru. Noul act normativ prevede ca persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009, vor beneficia de o prelungire cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.
 
De asemenea, pentru persoanele care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni, de la data pâna la care a fost stabilit dreptul respectiv.
În ordonanta de urgenta se mai arata ca scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atât de angajatori, cât si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat – pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pâna la 3 luni – nu afecteaza calitatea de asigurat a acestora.
 
Indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009, se mai mentioneaza in actul normativ adoptat de Guvern.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata