Home Insurance Building din Chicago, primul zgârie-nori din lume

Home Insurance Building din Chicago, ridicat între 1884-1885, a fost primul zgârie-nori din lume, potrivit www.guinnessworldrecords.com. Numit ”Părintele zgârie-norilor”, clădirea de 10 etaje și cu o înălțime de 42 de metri era un colos printre celelalte clădiri din jurul său, însă astăzi ar fi doar o construcție în miniatură.

În 1890, au fost adăugate alte două etaje, clădirea ajungând la o înălțime de aproximativ 55 de metri, se menționează pe www.history.com.

Fondat în 1831, orașul american Chicago a cunoscut o dezvoltare rapidă, pornind de la 300 de locuitori la începutul secolului XIX și ajungând la 3,5 milioane în 1901.

Pe fondul supraaglomerării orașului, în 1871, Chicago a fost devastat de un incendiu, care a distrus aproximativ 9 kmp din suprafața construită. Această tragedie a dus la o reevaluare a tehnicilor de construcție, prin renunțarea la structurile de lemn și de creare a unor sisteme rezistente la foc.

Arhitectul și inginerul american William LeBaron Jenney (1832-1907) a creat primul schelet metalic structural capabil să suporte întreaga greutate a unei clădiri, pe care l-a introdus în ceea ce urma să fie primul zgârie-nori al lumii. Pentru prima dată, scheletul metalic al clădirii a fost astfel conceput, încât zidurile nu trebuiau să suporte nimic din masa clădirii, aceasta fiind integral suportată de structura scheletului metalic, potrivit anale-arhitectura.spiruharet.ro.

Această tehnică a rămas în domeniul construcțiilor sub numele de ”scheletul Chicago”. Astfel, scheletele metalice folosite în locul zidăriei ”clasice”, care trebuia să fie progresiv mai groasă pe măsură ce clădirea era mai înaltă, au determinat o adevărată revoluție a construcțiilor, care au putut fi ridicate dintr-o dată, cel puțin aparent, ”la infinit”.

Exteriorul Home Insurance Building a fost realizat din cărămizi, fiind astfel, rezolvate alte două probleme esențiale: rezistența la foc și iluminarea interioarelor.

Construcția acestei clădiri a stabilit și alte standarde ce au condus de-a lungul vremii la alte inovații, precum instalarea unor ascensoare ușoare și rapide, contravânturi și instalații sanitare moderne.

Clădirea simbol nu a dăinuit până în zilele noastre fiind demolată în 1931, în același an în care construcția faimoasei The Empire State Building (102 etaje) din New York era încheiată.

Alte clădiri proiectate de arhitectul american: clădirea Manhattan (1889-1890), clădirea Ludington (1891), magazinul Fair (1891-1892), clădirea Leiter (1889-1890), potrivit www.britannica.com.

Calea deschisă de LeBaron Jenney a fost urmată și de alți arhitecți, fapt ce a dus la constituirea Școlii de Arhitectură din Chicago, ceea ce a dus la o avalanșă de clădiri cu multe etaje, construite în același stil, în anii următori. Acesta a fost motivul pentru care Chicago a fost locul de naștere al zgârie-norilor.

Clădirea Tacoma din Chicago a fost prima clădire a cărei structură de rezistență a fost executată exclusiv din oțel. William Holabird a fost cel care a proiectat-o, iar firma lui, Holabird & Roche, a devenit dezvoltatoarea principală a conceptului lui Jenney, construind în Chicago numeroase clădiri moderne, precum: Caxton în 1890, Pontiac în 1891, Marquette în 1894 și Trióme în 1901. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata