Începe Marele Post ritualic al Lunii Ramazan

Comunitatea musulmană începe, luni, 6 iunie, Postul de 29 de zile al Lunii Ramazan, pasaj de primenire spirituală considerat cel de-al treilea stâlp al credinţei islamice, se arată într-un comunicat de presă al Muftiatului Cultului Musulman din România.

Potrivit tradiţiei, Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed. Acest eveniment este consemnat a fi avut loc în anul 610, în Noaptea Sfântă de Kadîr a Lunii Ramazan, pe când Profetul se afla în peştera Hira din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca. Musulmanii consideră că revelaţie ar fi durat 23 de ani, 12 ani în Mecca şi 11 ani în Medina, până în anul 632.

Referindu-se la acest context, Muftiul Muurat Iusuf, Șeful Cultului Musulman din România, a declarat că pentru religia islamică, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, şi se consideră că în această perioadă porţile Paradisului sunt deschise, cele ale Iadului se închid, iar diavolii sunt încătuşaţi.

‘Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi-Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 1/2 iulie, când celebrăm şi rememorăm începutul revelării Cărţii Sfinte, Coranul, Profetului Muhammed de către Allah Atotputenicul. Tradiţia spune că în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite’, a declarat Muftiul.

Învăţăturile islamice impun ca în perioada postului credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţa impusă de preceptele religioase şi în rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală. Postul negru, diurn, şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective — ‘Iftar’, pe care musulmanii înstăriţi le împărtăşesc cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceaşi perioadă, masa rituală de dinaintea rărăritului — ‘Sahur’, este luată în familie.

‘Postul cel Mare impune şi abstinenţa de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii intime, în intervalul menţionat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează şi bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ţine ulterior. Religia islamică stabileşte postul ca un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol şi o dovadă de credinţă’, a completat Muftiul Iusuf.

De asemenea, pentru a marca semnificaţia deosebită a Luni Sfinte Ramazan, slujbele din moschee, ?mukavele’, încep dimineaţa cu citirea Coranului, urmate de predici speciale ale imamilor, la care participă femeile. Seara se săvârşesc alte slujbele, ?teraavih’, cu participarea atât a bărbaţilor cât şi a femeilor din comunitate.

La sfârşitul Postului cel Mare, musulmanii celebrează timp de trei zile Ramazan Bayramul. Sărbătoarea începe cu slujba religioasă de dimineaţă, ce este oficiată în toate lăcaşele de cult. Apoi, credincioşii musulmani aduc un pios omagiu celor care au trecut la eternitate după care merg în vizită la rude şi prieteni pentru a sărbători.

Pe lângă pregătirea mâncărurilor tradiţionale, pilaf cu carne de oaie ori plăcinte cu carne de vită, Ramazan Bayramul este aşteptat şi pentru festinul cu dulciuri tradiţionale — popular, sărbătoarea fiind supranumită şi Șeker Bairam (Sărbătoarea Dulce). Mesele musulmanilor vor abunda acum de deserturi alese — baclavale, sarailii, fructe confiate, halviţă, cozonaci, sütlaç (budincă cu orez şi lapte), kadaif, limonadă cu mentă sau bragă — oferite cu prisosinţă ca ofrandă pentru prosperitate copiilor care vin să ureze de spor şi sănătate, pe la casele rudelor şi prietenilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata