Infrastructura are nevoie de finantare BERD si BEI

 
Romania ar trebui sa se imprumute pentru investitii in infrastructura de la institutiile financiare internationale -BERD, BEI etc., in conditiile in care bugetul de stat nu are disponibilitati suficiente, iar celelalte forme de finantare devin mai putin operabile pe timp de criza, considera o parte dintre oamenii de afaceri si consultantii chestionati de Business Standard in cadrul proiectului Guvernul Privat.
 
De asemenea, contractarea de fonduri ar putea fi urgentata, in conditiile in care Uniunea Europeana poate fi convinsa sa simplifice procedurile de finantare pe fond de criza. Solutia ar consta intr-o modificare structurala, astfel incat sumele reprezentand granturi sa poata fi trase si utilizate in mod direct, fara a mai fi necesara punerea in functiune si abia apoi derularea procedurii de plata.
 
“Principalul argument pentru o astfel de modificare majora a procedurilor UE – care trebuie discutata si aprobata la Bruxelles, cu aplicabilitate generala pentru toate tarile UE – o constituie tocmai caracterul exceptional al conditiilor economice actuale si faptul ca astfel ar fi posibila stimularea cresterii economice la nivelul Uniunii Europene, precum si crearea de noi locuri de munca”, explica Dan Bunea, partener la consultantul DTD Team. Solutia parteneriatului public-privat ramane posibila, insa interesul investitorilor este mult mai scazut, in timp ce finantarile private sunt aproape excluse ca varianta, mai cred membrii Guvernului Privat.
 
“In cazul tuturor creditelor private, datele problemei s-au schimbat foarte mult. Toata lumea e reticenta cu toata lumea. Si acest lucru nu se intampla din cauza ca nu ar fi bani, ci pentru ca acesti bani sunt speriati”, explica Felix Patrascanu, fondatorul Fan Courier. Pe de alta parte, exista si opinii conform carora investitiile in infrastructura nu sunt fezabile pe timp de criza. “Realmente, este o batalie pe fonduri intre stimulente fiscale si infrastructura. Si sper sa castige stimulentele fiscale”, spune Radu Tudorache, directorul fondului de investitii Newarch. (fonduri-structurale.ro)
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata