Ionuţ Popescu: Statul nu va plăti nici o datorie a firmelor private din banii de la FMI

 
Statul nu va plati nici o datorie a firmelor private din banii de la Fondul Monetar International (FMI), iar acest imprumut ar fi o plasa de siguranta care sa dea certitudinea ca vor exista euro pe piata iar cursul nu se va deprecia accentuat, afirma Ionut Popescu, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc.
 
„Nu plateste statul nicio datorie a firmelor private, dar daca ea este datorie externa atunci acea companie sau banca vine sa cumpere euro de pe piata. Daca nu sunt euro pe piata, fie din incasarile noastre, fie din ce vinde Banca Nationala, atunci cursul se depreciaza foarte tare si ne afecteaza pe toti, persoane fizice, companii si asa mai departe. De aceea, trebuie sa avem aceasta plasa de siguranta care sa ne dea certitudinea ca acele sume, in cazul in care vin companiile sa cumpere euro, exista pe piata si cursul nu se depreciaza accentuat. În niciun caz statul nu s-ar imprumuta ca sa plateasca datoriile firmelor private”, a declarat, la un post de televiziune, Ionut Popescu.
 
El a afirmat ca România nu isi mai poate permite majorari salariale de 25%, indiferent daca va avea sau nu un acord cu FMI. „Un program de austeritate in toata lumea este necesar, iar statul trebuie sa faca exact ce fac companiile private pentru ca ele sunt cele care contribuie la bugetul de stat. Bugetul de stat are o politica rationala daca are un comportament la fel ca si sectorul privat. Când sectorul privat se restrânge evident ca si sectorul public trebuie sa faca la fel, sa-si restrânga cheltuielile si sa le faca eficiente”, a spus Popescu.
 
Acesta a precizat ca inceputul unei negocieri cu FMI este momentul in care i se adreseaza Fondului o scrisoare de intentie. „Pâna acum nu a fost adresata o scrisoare de intentie, in rest toate discutiile. Si daca nu am fi avut un acord cu Fondul, toate tarile, inclusiv Statele Unite, Japonia au o monitorizare din partea Fondului Monetar International (FMI) si discutii in fiecare an cu reprezentanti ai acestuia”, a mai spus Popescu.
 
Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a României au demarat discutii preliminare cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai Institutiilor Financiare Internationale cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic si a necesarului potential de finantare externa a României, se precizeaza intr-un comunicat al MFP.
 
În urma discutiilor preliminare, autoritatile române au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizie comunicata Comisiei Europene. Financial Times relata luni ca România ar putea primi de la Fondul Monetar International un imprumut in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro (25,3 miliarde de dolari), iar negocierile dintre autoritatile de la Bucuresti si FMI vor fi reluate miercuri.
 
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, va efectua o vizita la Bucuresti, in perioada 11- 25 martie, ca o continuare a dialogului economic cu autoritatile române.
 
Misiunea FMI, care va incepe vizita la Bucuresti pe data de 11 martie, va continua sa evalueze situatia macroeconomica si va purta discutii cu privire la un posibil program al Fondului Monetar International pentru România. Programul va fi o parte a unui pachet financiar multilateral pro-activ si de siguranta, ce va fi sprijinit de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, printre alte institutii financiare internationale.
 
Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la postul public de televiziune, ca România nu se poate gândi la acorduri gen stand-by cu Fondul Monetar International, ci ca, probabil, va fi vorba despre o asistenta din partea acestei institutii.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata