Ipoteză-şoc: Clauză secretă în acordul cu FMI – Guvernul se obligă să preia creditele neperformante ale băncilor

 
O informatie de ultima ora "circula libera" in mediul economic autohton si vorbeste despre o posibila clauza secreta in acordul incheiat de catre Romania cu Fondul Monetar International.
 
Concret, ar fi vorba despre obligatia asumata, prin acest acord, de catre Executivul de la Bucuresti de a degreva bancile de povara creditelor neperformante, care ar urma sa fie preluate de catre stat, scrie Capital.
Actiuni similare au fost intreprinse de catre unele guverne occidentale, care au preluat asa-numitele active toxice ale bancilor.
 
Gratie masurilor prudentiale luate de-a lungul timpului de catre Banca Nationala, bancile din Romania sunt la adapost de efectul activelor toxice, adica diverse instrumente financiare care in cele din urma au adus pierderi uriase in locul profitului scontat.
Cu toate acestea, excese de genul "credit doar cu buletinul" au adus si in sistemul bancar romanesc credite neperformante.
 
Oficiali ai Bancii Nationale sustin, insa, ca acest lucru nu este o problema si, chiar daca aceasta clauza ar exista in acordul cu FMI, nu este o problema chiar atat de mare, valoarea totala a creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc fiind de aproximativ un miliard de euro, potrivit acelorasi surse.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata