Irlanda, o destinaţie turistică la superlativ

9

La 17 martie, irlandezii sărbătoresc Ziua Sfântului Patrick, protectorul Irlandei, cel care a adus Creştinismul în Irlanda, în secolul al V-lea. Această zi este Ziua Naţională a Republicii Irlanda.

Turism

Irlanda, cu o suprafaţă de 69.797 kmp, ocupă aproximativ 80% din insula Irlandei, învecinându-se la nord-est cu Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit al Marii Britanii. Insula este delimitată la nord şi vest de Oceanul Atlantic şi la nord-est de Canalul de Nord. La est, Marea Irlandei se conectează la Oceanul Atlantic prin intermediul canalului St. George.

Relieful cuprinde o câmpie centrală joasă (sub 100 m alt.), acoperită de mlaştini, lacuri, turbării şi păşuni, drenată de râul Shannon (386 km) şi înconjurată de coline şi munţi vechi fragmentaţi (Macgillicuddy’s Reeks, cu vf. Carrantuohill, 1.041 m alt. max.), puternic modelaţi de eroziunea glaciară. În vest predomină un relief stâncos şi deluros şi include numeroase insule, peninsule şi golfuri. Clima este temperat-oceanică, cu veri răcoroase şi ierni blânde, datorită curentului cald al Oceanului Atlantic, cu precipitaţii mai bogate pe coasta atlantică (c. 2.000 mm/an). Pădurile acoperă doar 4,6% din teritoriul ţării.

Irlanda este o destinaţie turistică extrem de plăcută, care se adresează celor care vor să vadă peisaje superbe, mereu verzi, ţărmuri stâncoase, situri arheologice şi edificii pline de istorie, ce poartă pecetea culturii celte, sau castele din vremuri medievale, unele foarte bine conservate, dar şi să observe cultura şi tradiţiile, care se împletesc cu legendele, muzica, poezia şi literatura irlandeză. Atât zona urbană, cât şi cea rurală a Irlandei oferă turiştilor extrem de multe posibilităţi de explorare.

Capitala Dublin situată pe malurile râului Liffeyis din provincia Leinster, pe coasta de est, deţine o serie monumente reprezentative, vechi de sute ani. Unul dintre acestea este Castelul Dublin ridicat ca structură defensivă de către regele John al Angliei în 1204, la scurt timp după invazia normandă din 1169.

Colegiul Trinity este vizitat de foarte mulţi oameni, pentru a vedea ”Book of Kells” (manuscris ilustrat al călugărilor irlandezi datând de pe la cca. 800 d.Hr.) aflată în biblioteca acestuia. Alte simboluri: vechiul pod Ha’penny, Mansion House, Catedrala Sf. Patrick, Turnurile Poolbeg, cea mai faimoasă fabrică de bere din lume — Guinness Brewery, Parcul Phoenix, unde se află reşedinţa preşedintelui ţării (Áras an Uachtaráin), construită în 1751, dar şi grădina zoo din Dublin.

Al doilea cel mai vizitat oraş din Irlanda, Cork, se află în provincia Munsterm, în regiunea de sud-vest. Declarat Capitală culturală europeană în 2005, Cork este un oraş elegant şi ordonat din punct de vedere arhitectonic, oferind numeroase clădiri istorice. Ziua Sf. Patrick este sărbătorită în acest oraş cu un fast deosebit, cu spectacole de teatru şi multă muzică, petreceri şi parade, jocuri şi concursuri pentru copii. Simbolul oraşului este considerat turnul bisericii Shandon, urmat de clădirea Primăriei, dar şi de Elizabeth Fort, Cork Opera House, Parcul Fitzgerald, University College Cork.

Limerick este cel de-al treilea oraş ca mărime al ţării şi este situat pe râul Shannon în zona central-vestică a Irlandei, provincia Munster. Centrul oraşului este medieval, cu clădiri în stil georgian. Castelul regelui John, construit în secolele XII-XVI şi Catedrala Sf. Maria construită în secolul XII sunt cele mai importante clădiri ale oraşului.

Galway este al patrulea oraş ca mărime din Irlanda şi este situat în regiunea de vest, în comitatul cu acelaşi nume. Este gazda a numeroase festivaluri, sărbători şi evenimente şi este, deopotrivă, un centru major al muzicii tradiţionale irlandeze. Dintre festivaluri menţionăm: Festivalul Artelor Galway şi Festivalul de Muzică Veche.

Turiştii pot face plimbări pe Salt Hill Promenade, de unde pot admira marea sau pot merge cu barca pe insulele Aran, din apropiere. Dintre cele mai vizitate edificii amintim: Castelul Lynch, biserica ”St. Nicholas”, cea mai mare şi veche biserică medievală (fondată în 1320), în care se mai ţin slujbe, Catedrala Galway, o clădire impunătoare, din calcar, cu o cupolă renascentistă şi portic romanic, elemente arhitecturale rare în Irlanda; Clădirea Universităţii Naţionale, un exemplu clasic de arhitectură irlandeză, ridicat în 1849.

Stâncile lui Moher reprezintă cea mai vizitată atracţie naturală a Irlandei, cu peste un milion de vizitatori anual, potrivit site-ului www.cliffsofmoher.ie. Cu o înălţime de 214 m în cel mai înalt punct, spectaculoasele stânci din granit şi bazalt în alternanţă cu roci sedimentare se întinde pe o lungime de 8 km de-a lungul Coastei Atlanticului, în comitatul Clare în vestul Irlandei. De pe Stâncile lui Moher, într-o zi senină se pot vedea Insulele Aran şi Golful Galway, precum şi Twelve Pins şi munţii Maum Turk din Connemara, Loop Head la sud şi Peninsula Dingle şi Insula Blasket Islands în Kerry. Tot, aici se află, situat în cel mai înalt punct, Turnul lui O’Brien, un punct de observaţie folosit de sute de ani.

În Irlanda există şase parcuri naţionale, potrivit www.npws.ie: Parcul naţional Munţii Wicklow înfiinţat în 1991 cu o suprafaţă iniţială de 3,700 ha, astăzi — 20.000 ha; Parcul Naţional Burren cu o suprafaţă de aproximativ 1.500 ha, are una dintre cele mai diverse şi frumoase flore din Irlanda: 635 de specii diferite de plante (inclusiv 22 din cele 27 de orhidee native ale Irlandei) au fost înregistrate aici.

Regiunea are, de asemenea, o serie de specii faunistice rare, cum ar fi jderul de pin carnivor, şarpele de casă şi liliacul mic cu potcoavă, precum şi peste 100 de perechi de păsări şi aproape toate speciile de fluturi nativi ai Irlandei. Cea mai mare parte din Burren a fost desemnată Zonă Specială de Conservare; Parcul Naţional Killarney este cea mai veche arie naturală protejată din Irlanda (10.236 ha), cu vârfuri muntoase — McGillycuddy’s Reeks, lacuri, râuri, cascade, păduri dese, păşuni, dar şi elemente antropice: castele şi biserici.

Cu o suprafaţă de 16.540 ha, ce cuprinde munţi, lacuri, văi, păduri şi turme de cerbi roşii, Glenveagh este cel mai mare parc naţional al Irlandei, potrivit www.heritageireland.ie. Situat în regiunea de nord-vest a Irlandei, în parc se află şi un castel în stil scoţian, Castelul Glenveagh, ridicat între 1870-1873.

Situat în vestul Irlandei, Parcul Naţional Connemara acoperă o suprafaţă de 2.957 ha de munţii, păşuni, mlaştini şi păduri, şi a fost înfiinţat în 1980, an în care a fost deschis către public. Cel de-al şaselea parc, Parcul Naţional Ballycroy a fost înfiinţat în noiembrie 1998 şi se află pe coasta vestică a Atlanticului. Acoperă 11.000 ha de teren stâncos şi mlăştinos, o zonă nelocuită şi sălbatică, dominată de lanţul muntos Nephin Beg.

Gastronomie

Bucătăria tradiţională irlandeză este o bucătărie simplă, din toate punctele de vedere, inclusiv al aromelor. Principalele ingrediente ale bucătăriei irlandeze sunt cartofii, carnea şi varza, fiind urmaţi, îndeaproape, de peşti şi fructe de mare (stridii şi creveţi), produse lactate (untul, caşcavalul, laptele), cereale (în special ovăzul).

În bucătăria ţărănească străveche, toată hrana dintr-o gospodărie era folosită până la ultima bucăţică, nimic nu era irosit, se arată pe www.dochara.com. Sacrificarea unui animal, fie că era porc sau oaie era un ritual, la care participau şi vecinii, care dădeau o mână de ajutor şi care, la sfârşit, primeau o bucată de carne pentru acasă. În acest mod, mai multe familii aveau de mâncare. Ceea ce nu era mâncat atunci era conservat prin sărare. ”Crubeens” sau piftia de porc, măruntaiele (în special, stomacul de porc) şi ”drisheen” (cârnaţi cu sânge) au fost feluri populare de mâncare şi sunt, încă, consumate în unele zone ale ţării, în special în Cork.

Irlandezilor le place extrem de mult micul dejun tradiţional, care întotdeauna include cârnaţi de porc şi felii de bacon.

Un aliment important în bucătăria irlandeză este cartoful, care a fost introdus în Irlanda în jurul anului 1590. În decursul a 200 de ani, acesta a devenit pilonul principal al alimentaţiei irlandezilor. În 1845, o treime din cultura naţională de cartofi a fost distrusă de mană. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în următorii doi ani, ceea ce a dus la dezastrul cunoscut sub numele de Marea Foamete, care a dus la moartea a peste un milion de oameni, iar alte două milioane au emigrat. Boala cartofului a fost eradicată, iar leguma şi-a reluat locul binemeritat în dieta irlandezilor.

Astfel, ei sunt consumaţi fierţi, pasaţi, prăjiţi, sub formă de chipsuri, dar şi copţi, împreună cu varză sau ceapă verde, sub denumirea de ”champ” sau ”colcannon”. De asemenea, sunt folosiţi în deserturi, pe deasupra plăcintelor sau pentru a îngroşa supele şi tocăniţele. Nu este nimic neobişnuit în a găsi pe acelaşi platou, două feluri de mâncare care să conţină cartofi.

Printre preparatele tradiţionale se regăsesc, potrivit www.irlanda.at, celebrul „Irish stew”, o tocană gustoasă de oaie servită cu legume; renumitele clătite făcute cu cartofi sau ”boxty”; renumita „Soda bread”, o pâine specială făcută din făină integrală, lapte bătut şi bicarbonat de sodiu; „Calcannon”, un fel de mâncare cu varză şi cartofi; supa „Chowder” pe bază de peşte; „Cockle Soup”, o supă aromată cu midii şi ţelină şi „Bacon Broth”, o supă de legume cu orz şi bacon.

Somonul, păstrăvul şi codul, dar şi creveţii, stridiile şi midiile sunt alte elemente importante în bucătăria irlandeză. Somonul la grătar însoţit de legume şi orez, apoi tradiţionalul „fish and chips” şi stridiile gustoase din Galway fac parte din meniul curent.

Dintre prăjituri, deserturile clasice sunt ”Porter cake” făcut din fructe uscate şi bere neagră, „tarta cu mere” pregătită în special de Halloween şi ”negresa cu Irish cream”, un desert delicios de ciocolată şi cremă de whisky.

Un alt produs al bucătăriei irlandeze este brânza, care variază de la picant — „Cashel Blue” — la cremos — „Cooleney” şi faimos — „Cheddar”, şi până la gustosul „St. Killian” sau cel făcut din lapte de capră „Poulcoin” sau tipic afumat „Durrus „.

În Irlanda se produc numeroase sortimente de bere, însă cea mai faimoasă, cunoscută, evident, în întreaga lume este berea Guinness, de culoare închisă şi cu gust intens. Berea ”Smithwick’s” este tipică regiunii Kilkenny şi are o culoare roşie şi gust fin de caramel, iar berea „Beamish” din Cork este cunoscută pentru spuma groasă şi densă.

Pe lângă bere, Irlanda este, de asemenea, cunoscută sub numele de ”Țara whisky-ului”. Denumirea de whisky provine de la cuvântul galic „uisce beatha” ce înseamnă ”apa vieţii”. Cel mai faimos whisky irlandez este „Jameson”, dar şi „Bushmills” (a cărui distilerie merită să fie vizitată) şi „Tullamore”, cu o aromă delicată.

Whiskyul este adăugat la cafea, devenind astfel celebra „Irish Coffee„, dar poate fi savurat şi sub o altă formă, respectiv crema irlandeză de whisky sau Irish Cream, o cremă de lichior ce are la bază whisky, smântână, zahăr şi cacao, se arată pe acelaşi site. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: ireland.com, food.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata