Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor nu este aplicabilă

 
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu este aplicabila si nu poate intra in vigoare la data stabilita, 1 iulie 2009, a declarat marti (10 martie 2009) presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din România (UNSAR), Cristian Constantinescu, la un seminar pprivind piata româneasca a asigurarilor.
 
„Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu poate intra in vigoare la 1 iulie 2009, pentru ca nu este aplicabila. Exista o serie de prevederi care nu au tangenta cu realitatea pietei asigurarilor”, a afirmat acesta. Una dintre problemele indicate de presedintele UNSAR este legata de faptul ca autoritatile locale trebuie sa detina o baza de date informatizata care sa contina informatii despre locuinte si veniturile proprietarilor, lucru greu de realizat, in opinia acestuia.
 
„De asemenea, exista propunerea ca fondul pentru asigurari sa fie de 12 milioane euro, ceea ce este prea putin. Ar fi necesar un minimum de 25 – 30 milioane euro”, a precizat presedintele UNSAR. Totodata, acesta a mentionat ca societatile de asigurare nu vor dori sa paricipe la Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
 
„Este posibil ca societatile sa isi dea un acord de principiu. Însa, pentru a participa la PAID, acestea trebuie sa realizeze planuri de business, ce nu pot fi efectuate fara a cunoaste o situatie clara a datelor. Iar pagubele pe care societatile vor trebui sa le acopere sunt foarte mari”, a spus Constantinescu.
 
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, a declarat marti (10 martie 2009) ca legea va intra in vigoare la data de 1 iulie 2009 si ca in prezent PAID este in curs de organizare. „Am discutat cu 20 de societati interesate sa participe la PAID. Acestea trebuie sa se intâlneasca si sa discute pe marginea acestui subiect. CSA pregateste, in prezent, normele de aplicare ale acestei legi”, a spus Angela Toncescu.
 
Un comunicat comun al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si al Ministerului Administratiei si Internelor arata, in urma o saptamâna, ca cele doua institutii propun amânarea aplicarii legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor la o data ce va fi stabilita de autoritati.
 
Aplicarea prevederilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor presupune, pe lânga elaborarea normelor tehnice, si imbunatatirea mecanismelor necesare autoritatilor locale pentru asigurarea unui flux de informatii coerent si continuu.
Acest lucru presupune modificarea legislatiei actuale, se arata in comunicat. Camera Deputatilor a adoptat, in luna octombrie 2008, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor.
 
Actul normativ imparte locuintele in doua categorii – locuintele de tip A care sunt constructii cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic (pentru acest tip de constructii suma asigurata va fi de 20.000 de euro) si locuintele de tip B – constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic (suma asigurata va fi de 10.000 de euro).
 
Potrivit legii adoptate de Camera Deputatilor, „incepând cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale”.
 
De asemenea, in vederea gestionarii asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor naturale a locuintelor se va constitui Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
PAID tipareste polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale, contracteaza reasigurarea si administreaza baza de date privind evidenta constructiilor cu destinatia de locuinta care trebuie asigurate obligatoriu, precum si a celor asigurate. În plus, PAID indeplineste functia de centru de coordonare a activitatii de constatare a prejudiciilor rezultate in urma producerii unui dezastru natural, desfasurate de societatile de asigurari autorizate.  
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner