Lista fructelor şi legumelor care conţin concentraţii mari de pesticide

37

Am preluat de pe site-ul youtube al Kristinei Bucharan-Charillio o listă cu legumele şi fructele cele mai ”toxice” – mai pline cu pesticide – şi o altă listă, cu fructele şi legumele cele mai puţin tratate cu pesticide (pentru că acestea cresc bine şi natural).

Este o listă foarte utilă pentru toţi cei care doresc să schimbe alimentaţia către zona ”raw” (nepreparat termic) şi atunci sunt nevoiţi să includă cantităţi mari de fructe şi legume în alimentaţia lor.

TOPUL CELOR MAI ”CONTAMINATE” CU PESTICIDE FRUCTE ŞI LEGUME

(pe care să le evitaţi sau să le căutaţi ORGANICE)

Sau pe care să le cultivaţi în propriile grădini – ori să le căutaţi în grădinile oamenilor:

1) Merele
2) Ţelina (mai ales Apio)
3) Roşiile (pătlăgelele roşii)
4) Castraveţii
5) Strugurii
6) Nectarinele
7) Piersicile
8) Cartofii
9) Spanacul
10) Căpşunile
11) Afinele
12) Ardeii graşi
13) Fasolea verde
14) Kale (varza kale, în Europa)

Această listă vă ajută să deveniţi mai conştienţi de ceea ce consumaţi şi să observaţi reacţiile unora dintre alimentele enumerate asupra corpului vostru. Orice informaţie primim, o vom testa, valida şi confirma sau infirma, funcţie de reacţia corpului nostru.

TOPUL CELOR MAI PUŢIN ”PESTICIZATE” FRUCTE ŞI LEGUME (pe care le puteţi consuma, fără probleme, chiar şi în varianta ”ne-organică).

1) Ceapa
2) Avocado
3) Porumb dulce
4) Ananas
5) Mango
6) Mazăre dulce
7) Vinete
8) Conopidă
9) Sparanghel
10) Kiwi
11) Varza
12) Grapefruit (şi pomelo)
13) Cartofi dulci (patate)
14) Pepeni (galbeni şi verzi)

Dacă nu reuşiţi să găsiţi varianta ”organică” la multe dintre produse , să fiţi siguri că îndepărtaţi COAJA fructelor şi legumelor, atunci când le consumaţi, pentru că la acest nivel se concentrează cantitatea cea mai mare de pesticide şi substanţe cu care sunt tratate plantele.

Unul dintre motivele principale pentru care mâncăm produse organice este acela de a evita substanţele chimice utilizate pentru producerea hranei. Pesticidele sunt asociate problemelor de creştere la copii şi pot acţiona ca agenţi cancerigeni sau afecta sistemul endocrin.

Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com.

Folosind informaţiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conţin pesticide.

Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv.

“Premiza este că oamenii nu vor să mănânce pesticide împreună cu fructe şi legume. De aceea continuăm să le spunem cumpărătorilor despre produsele chimice folosite în agricultură şi care apar în fructe şi legume, pentru a le da posibilitatea să mănânce sănătos”, declară Ken Cook, preşedintele şi cofondatorul EWG.

Cei care critică organizaţia neguvernamentală EWG se tem că lista fructelor şi legumelor contaminate va determina consumatorii să nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu conţin pesticide, poate influenţa deciziile luate la cumpărături.

“Noi vă spunem să mâncaţi fructe şi legume, dar, ştiind care sunt cele care au o concentraţie mai mare de pesticide, puteţi opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteţi sau puteţi să folosiţi lista produselor curate”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG.

Cele 12 fructe şi legume care conţin concentraţii mai mari de pesticide

 

12. Cartofii

S-a descoperit că un cartof obişnuit conţine o cantitate de pesticide mai mare decât oricare alt produs testat.

11. Mazărea

O singură mostră conţine 13 tipuri diferite de pesticide.

10. Roşiile Cherry

O singură roşie conţinea 13 tipuri diferite de pesticide.

9. Castraveţii

Nu foarte multe s-au schimbat în privinţa castraveţilor, aceştia rămânând pe acceaşi poziţie ca în clasamentul de anul trecut.

8. Gogoşarii

Un număr de 15 pesticide au fost depistate într-un singur gogoşar.

7. Spanacul

Frunzele sale verzi au coborât pe locul şapte anul acesta, de pe poziţia a şasea, ocupată anul trecut.

6. Ţelina

Ţelina ocupă locul al şaselea în clasamentul din 2015

5. Strugurii

O singură boabă de strugure conţine 15 pesticide

4. Căpşunile

La fel ca în cazul roşiilor cherry, într-o singură căpşună au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide.

3. Nectarinele

Un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine importate în SUA şi analizate de EWG conţineau cel puţin un tip de pesticid.

2. Piersicile

Cel puţin un tip de pesticide a fost identificat în 98% din piersicile supuse testelor.

1. Merele

Acest fruct ocupă prima poziţie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) conţineau cel puţin un tip de pesticide.

Pentru că dieta de detoxifiere conţine fructe şi legume crude, iar calitatea fructelor şi legumelor de pe piaţa noastră (dar şi de pe piaţa europeană) este îndoielnică – ne-am pus mult timp întrebarea – CE SĂ FACEM PRACTIC?

Varianta ”fructe şi legume BIO – ORGANICE” este VARIANTA OPTIMĂ – dar apar câteva probleme practice importante:

1) Disponibilitatea acestor produse (câteva supermarket-uri care au făcut raionae bio ne ajută în acest sens – dar nu mereu sunt aprovizionate cu o gamă suficient de mare de astfel de produse).

2) Gustul şi faptul că multe sunt culese CRUDE şi sunt mai acide decât ar trebui

3) Preţul acestor produse, dublu sau triplu faţă de al celor ”normale” (adică pline de substanţe chimice!).

Producătorii locali ne sprijină cât pot în aceste eforturi. Constanţa şi zona Bucureşti sunt favorizate de prezenţa unor ferme de legume şi livezi de fructe îngrijite cu produse naturale. Există şi alte zone ale ţării în care producătorii locali ne ajută în anumite sezoane cu produse bune, bio, organice. Dar există şi perioade întregi din an în care producătorii locali nu ne pot sprijini şi atunci depindem în totalitate de importul produselor ”proaspete”.

Dacă nu consumăm variantele BIO – organice – atunci să luăm toate măsurile ca să minimizăm introducerea substanţelor chimice în corpul nostru. Aşa cum vă spuneam, curăţaţi de coajă toate fructele şi legumele consumate. Chiar şi roşiile (faceţi un mic efort). Dacă nu puteţi curăţa coaja, precum în cazul strugurilor – ţineţi-I în apă cu lămâie măcar o oră înainte de consum, să mai îndepărtaţi agenţii chimic de suprafaţă.

Hidrataţi bine organismul (nu uitaţi să consumaţi 1-2 guri de apă după ce mâncaţi fructe sau sucuri de fructe – pentru a vă curăţa gura de resturile mai acide – şi a nu pune în pericol dinţii – datorită expunerii prelungite la acizii organici din fructe).

Menţineţi-vă în mişcare, dinamici, exerciţiile fizice şi transpiraţia ajută corpul în eforturile sale de ”mişcare” (mobilizare) a toxinelor şi eliminarea lor prin căile naturale ale corpului (urină, scaun, piele = transpiraţie) sau mucoase (nas, gât, ochi, urechi).

Şi aveţi încredere că un organism hrănit cu alimente vii are mecanisme puternice de apărare, neutralizare şi eliminare a toxinelor. Fructele şi legumele rămân vii zile şi săptămâni bune după ce sunt culese – procesul lor de descompunere este foarte lent – spre deosebire de alimentele ”animale” – care se descompun chiar din secunda în care animalul a murit sau produsul animal (laptele) a fost îndepărtat din corp.

Încercaţi de câte ori puteţi să vă luaţi variantele cât mai ”naturale” – ”bio” ale produselor aflate pe listele ”negre” ca fiind cele mai tratate cu substanţe chimice.
Personal – agreeăm raioanele bio de la Lidl, Auchan, Carrefour şi MegaImage – precum şi diversitatea de fructe şi legume pe care aceste lanţuri de distribuţie le oferă oamenilor.

Iar pieţele agricole, micii producători şi oamenii din satele limitrofe ale oraşelor mari care ne oferă din roadele muncii lor în fiecare anotimp – ne ajută să putem ţine o dietă destul de bună calitativ, chiar şi în ciuda provocărilor discutate anterior.

INFORMAŢI-VĂ şi încercaţi să observaţi în propriul organism diferenţa între energia pe care o aveţi când consumaţi fructele de bună calitate, ”bio” şi cele tratate cu substanţe chimice. În timp, pe măsură ce veţi aprecia din ce în ce mai mult diferenţele CALITATIVE – veţi descoperi că MAI PUŢIN, dar MAI BUN – reprezintă CHEIA SĂNĂTĂŢII!

 Dr. Sorina Soescu

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata