Luna OCTOMBRIE

Luna octombrie (October în latină) este a zecea lună a anului în calendarul Gregorian și are 31 de zile. Ziua are 13 de ore, iar noaptea are 11 de ore.

Romanii au rebotezat lunile anului. ”October” derivă de la cuvântul ”octo” care înseamnă opt, deoarece a reprezentat luna a opta în fostul calendar roman. Împăratul Carol cel Mare (742-814) a redenumit toate lunile în conformitate cu denumirile agricole din vechea limbă germană. Aceste nume au fost folosite până în secolul al XV-lea și, cu unele modificări, până în secolul al XVIII-lea, astfel luna octombrie se numea ”Windumemanoth” (luna culesului viei).

Soarele — Luna

La începutul lunii octombrie, Soarele răsare la 7 h 13 m și apune la 18 h 57 m, iar la sfârșitul lunii răsare la 6 h 51 m și apune la ora 17 h 07 m.

La 23 octombrie, se face trecerea în semnul zodiacal Scorpion.

În noaptea dintre 24/25 octombrie, România revine la ora oficială (GMT +2 ore). Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel ora 4.00 va deveni ora 3.00. Ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Fazele Lunii: la 05 octombrie — Luna la Ultimul Pătrar 00 h 06 h; la 13 octombrie — Lună Nouă 09 h 41 m (Luna începe să crească); la 20 octombrie — Luna la Primul Pătrar 23 h 31 m; la 27 octombrie — Lună Plină 14 h 05 m (Luna începe să descrească), potrivit www.astro-urseanu.ro.

În tradiția noastră populară, luna octombrie este numită „brumărel”. Este cea de-a doua lună din străvechiul calendar biblic.

Tradiția populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă și mai caldă. Dacă va ploua mult, în decembrie vântul va urma să bată puternic, dacă tună, iarna va fi ușoară, iar dacă este ceață multă, va fi zăpadă multă în decembrie. Dacă frunzele arborilor cad curând, anul următor va fi roditor, dacă nu, iarna va fi târzie, dar grea.

Prima ninsoare în țara noastră, în această lună, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a așternut la 26 octombrie 1988.

Luna octombrie este luna în care țăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, se adună cartofii, napii, se răsădesc zmeura și căpșunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile și însămânțările de toamnă, se curăță pomii și grădina.

Această lună este marcată la creștinii ortodocși de sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva. Se spune că, așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi până la Sf. Dumitru și așa va fi și în celelalte sărbători ale anului. Se mai spune, în tradiția populară, că dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produselor provenite de la oi.

O altă sărbătoare importantă a lunii este Sfântul Mucenic Dimitrie Sâmedru. La 25 octombrie se sărbătorește ”Focul lui Sâmedru” (Ajunul Sf. Dumitru). Se fac focuri peste care sar copiii, ca să fie sănătoși, sau tinerii, ca să se căsătorească. Dacă recolta de gutui și nuci este bogată, iarna va fi grea.

La 26 octombrie se sărbătorește Sâmedru, patronul păstorilor și soroacelor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir), potrivit site-ului www.interferente.ro. Se spune că așa cum este ziua, așa va fi și iarna: dacă este lună plină și senin, iarna va fi mănoasă, iar dacă bate vântul și plouă, vor fi zăpezi mari. La 27 octombrie se sărbătoresc Poitra lui Sumedru, Câinii lui Sumedru, Filip Șchiopul (Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata