Maria Grapini: Industria uşoară va scădea în 2009, apoi va stagna

 
Maria Grapini, presedinta Federatiilor Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS) a declarat marti (10 martie 2009) in exclusivitate, ca 60% dintre unitatile din industria usoara româneasca lucreaza inca in lohn.
 
„În contextul in care de ani de zile se vorbeste despre nevoia de renuntare la lohn, dat fiind ca forta de munca se scumpeste in România si piete din estul Europei sau Orientul Mijlociu sunt tinte avantajoase pentru relocarea productiei, patronii români nu au putut sa treaca de la lohn la productie sub marca proprie din cauza costurilor foarte mari”, a precizat Maria Grapini, care este si presedinta Consiliului de Administratie al Grupului Pasmatex. Aceasta firma timisoreana cu capital privat 100% românesc are o traditie indelungata in sectorul pasmanterie si tesaturi inguste.
 
În calitate de presedinte al FEPAIUS, Maria Grapini considera ca „in 2009 se va inregistra o scadere a productiei in industria usoara, iar in 2010 sper intr-o 2010 o stagnare la nivelul acestei scaderi”. Pentru a acorda un sprijin eficient IMM-urilor, in special celor din domeniul industriei usoare, autoritatile ar trebui sa tina seama de necesitatile si greutatile cu care se confrunta firmele.
 
„Firmele au nevoie de acces la capital ieftin, resimt o acuta lipsa de lichiditati si se confrunta cu o restrângere a pietei. Ca atare, statul trebuie sa intervina in asigurarea creditarii cu costuri reduse, promovarea produselor românesti pe pietele externe, apararea consumatorilor români prin controlul marfurilor importate, in vederea eliminarii contrafacerilor si evaziunii.
 
De asemenea – a subliniat Maria Grapini – exista câteva masuri care trebuie luate in sfera fiscalitatii, si anume deblocarea platilor prin returnari de TVA si plati la incasare, scaderea fiscalitatii si flexibilizarea pietei muncii”.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata