Merrill Lynch&Co: Leul se va deprecia faţă de euro dupa obţinerea împrumutului de la FMI

 
Leul românesc se va deprecia, probabil, in raport cu euro dupa ce România va obtine un imprumut de la Fondul Monetar International destinat sprijinirii economiei, potrivit analistilor de la banca americana Merrill Lynch&Co, informeaza Bloomberg.
 
„Programul FMI nu va reusi, probabil, sa stopeze declinul leului. Deprecierea tinde sa fie parte a  ajustarii sustinute  de  programele  FMI  pentru a  reduce  dezechilibrele  care  rezulta  adesea din supraevaluarea ratelor de schimb”, au declarat analistii Radoslaw Bodys si Turker Hamzaoglu de la banca americana.
 
Leul s-ar  putea tranzactiona  la  valoarea  record de  4,45  lei pentru un euro in acest an, considera analistii de la Merrill Lynch. În 2009, leul s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de euro, atingând nivelul record de 4,35 lei pentru un euro in 13 ianuarie, deoarece investitorii s -au retras de pe pietele percepute ca fiind de mare risc.
 
Rata dobânzii de referinta in România este de  10%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, ajutând la atragerea investitiilor internationale si la protejarea leului fata de efectele crizei financiare mondiale.
 
România a devenit al treilea stat membru al Uniunii Europene care a solicitat credite de la Fondul  Monetar  International,  UE  si  alte  grupuri  internationale  pentru  a  preveni  prabusirea economiei. Ungaria, Ucraina, Belarus, Letonia si Serbia au primit deja imprumuturi de urgenta in valoare de 35 miliarde de dolari.
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata