Ministrul nominalizat pentru Finanţe – Gheorghe Pogea

 
Gheorghe Pogea a fost nominalizat de pentru a ocupa functia de ministru al Finantelor Publice, de catre biroul permanent al PDL, a anuntat joi (18 decembrie 2008) premierul desemnat Emil Boc. Proiectul Programului de Guvernare pentru perioada 2009-2012 ce va fi supus aprobarii Legislativului prevede implementarea unui sistem fiscal-bugetar sustenabil, care sa asigure reducerea deficitului bugetului general consolidat la cel mult 2,5% din PIB in anul 2009, in concordanta cu obiectivele Programului de Convergenta.
 
De asemenea, printre obiectivele proiectului Programului de Guvernare se numara mentinerea cotei de impozitare directa de 16% a veniturilor si asigurarea echitatii in repartizarea sarcinii fiscale pentru persoanele cu venituri mici, prin acordarea de compensatii si deduceri fiscale si armonizarea functionala a politicii fiscal-bugetare cu politica monetara, pe baza strategiei de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2014.
 
Proiectul Programului de Guvernare propune un TVA redus la 5% pentru alimente de baza, concomitent cu cresterea TVA la produse de lux la 25%, perceperea unei TVA de 19% si la tranzactiile imobiliare efectuate in scopuri comerciale de catre persoane fizice, impozitarea cu 16% a câstigurilor din tranzactiile imobiliare in scopuri comerciale si mentinerea actualului sistem de impozitare pentru tranzactiile imobiliare care nu au scop comercial.
 
Referitor la mix-ul de politici macroeconomice, documentul isi propune asigurarea comunicarii, consultarii si armonizarii permanente intre Guvern si Banca Nationala a României cu privire la cresterea si stabilitatea macroeconomica, respectiv cu privire la realizarea obiectivelor de intrare in Zona Mecanismelor Ratelor de Schimb II, asigurarea unei cresteri economice bazate pe corelatia dintre productivitatea muncii si salariile reale, precum si asigurarea transparentei mix-ului fiscal-monetar, in scopul asigurarii predictibilitatii pe termen mediu pentru mediul de afaceri.
 
Masurile fiscal-bugetare cu caracter general cuprind restructurarea cheltuielilor publice, in sensul diminuarii cheltuielilor curente de administrare si orientarea fondurilor astfel rezultate catre investitii si protectie sociala, precum si asigurarea caracterului multianual al bugetului, in acord cu perspectiva financiara europeana.
 
Programul isi propune cresterea eficacitatii administrarii fiscale prin cresterea gradului de colectare a veniturilor publice, asigurarea conditiilor pentru absorbtia integrala si eficienta a fondurilor structurale si de coeziune europene – principala sursa externa de finantare a cresterii economice. x x x Gheorghe Pogea s-a nascut in anul 1955. A absolvit Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor (metalurgie) din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1981 si este doctor in stiinte si ingineria materialelor.
 
A urmat specializari postuniversitare la Grupul Academic de Marketing si Management Bucuresti (1991), Ecole Superieure de Commerce Marseille-Provence (1993), DC Gardner Training – Londra & Fed Training – pregatire in domeniul comunicarii (1996), precum si diferite alte cursuri de management. Dupa absolvirea facultatii, a lucrat in cadrul S.C.” Siderurgica” S.A.
 
Hunedoara ca inginer tehnolog, sef de sectie, sef al Grupei Tehnico-economice (1981-1991), consilier al directorului general (1992-1993), sef al Serviciului Tehnic (1993-1996) si apoi director general (1997-2001). Din anul 2001, a fost director general al SC “Marmosim” SA Simeria, societate patronata de catre liderul Partidului Democrat Adriean Videanu.
Citește și
2 Comentarii
  1. malaut clara spune

    Cred ca sunteti un om deosebit,foarte destept si cu capul pe umeri,dar sunt foarte nemultumita de unele lucruri cum ar fi:sunt economista si lucrez la o administratir financiara din Bacau am un salariu de 908 lei,si sincer va spun ca nu e corect ca toti functionarii publici sa sufere din cauza celor care aveau salarii de sute de milioane.

  2. Nick spune

    Ce doamna nu va ajunge cand luati spaga de la agentii economici care mai intarzie si ei cu platile din diferite motive. Cauta-ti alt servici si gata ce te vaiti aatata dintre toti tocmai moldoveanca asta sa trezit.Ce pretentii mai ai ?????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata