Mozambic, o destinaţie din ce în ce mai populară pentru europeni

21

Republica Mozambic sărbătoreşte la 25 iunie Ziua naţională. În 1975, Mozambic şi-a câştigat independenţa faţă de Portugalia. Este situată în sud-estul Africii, având Oceanul indian la est, Zambia, Zimbabwe şi Malawi la vest, Africa de Sud şi Swaziland la sud-vest.

Câmpiile extinse până la 400 km în sud, platourile, mai înalte la nord de fluviul Zambezi, şi masivele montane nu prea înalte, aflate la graniţa cu Zimbabwe (Monte Binga 2 436 m, în Munţii Inyanga) şi cu Malawi (Namuli 2 419 m), alcătuiesc relieful ţării.

Clima este tropicală, cu precipitaţii mai reduse (500-700 mm/an) în interiorul ţării; secete frecvente au marcat anumite perioade. Ape curgătoare mai importante sunt fluviul Zambezi (2 660 km) şi Limpopo (1 600 km); în nord-vest se află lacul tectonic Nyassa/Malawi, unul dintre cele mai mari lacuri africane. Savana, stepa şi pădurea rară ocupă 3/4 din teritoriu (pădurea numai circa 1/5), potrivit Enciclopediei Statelor Lumii (2005). Fauna este variată (elefanţi, rinoceri, lei etc.).

Cu palmieri aliniaţi de-a lungul apelor de un albastru strălucitor, Mozambicul este o destinaţie turistică aleasă de mulţi dintre africanii din partea de nord a continentului şi din ce în ce mai populară pentru europeni. Apele limpezi ale Oceanului Indian abundă de viaţă marină, de la cei mai mici peşti şi arici de mare ce populează recifele de corali la rechinii balenă ce rătăcesc de-a lungul coastei fac din Mozambic una din cele mai bune destinaţii ale lumii în materie de scuba diving şi snorkelling.

Principalele zone sau obiective sunt regiunea litorală cu Maputo, capitala ţării, oraş cu dotări turistice la standard internaţional, inclusiv cele de pe insula Inhaca (cunoscută staţiune de cură heliomarină), insula Mozambic/Ilha de Mocambique (din apropierea oraşului Nampula) — inclusă de către UNESCO în Patrimoniu Naţional, oraşul Inhambane (cu staţiunea Tofo). De asemenea, interiorul ţării, cu cele trei parcuri naţionale (obiective pentru foto-safari): Gorongosa (137 km de oraşul Beira), Maputo Elephant Park, Marromeu.

Situat în partea de sud a Mozambicului, Maputo este cel mai important port din ţară la Oceanul Indian. Turismul urban oferă în capitală câteva experienţe plăcute, fie că este vorba de unul din restaurantele oraşului, fie că este vorba despre enormele pieţe colorate, pline de produse artizanale.

Viaţa de noapte a capitalei este la fel de colorată, în cluburile sale unde cântă formaţii live. Oraşul este cunoscut şi pentru bulevardele largi, străjuite de clădiri vechi în stil colonial şi totodată deţine şi câteva muzee ce expun istoria tumultoasă a ţării.

Printre atracţiile turistice se numără: Gara centrală din Maputo, realizată de inginerul francez Gustave Eiffel, Fortul din Maputo, Rezervaţia de elefanţi din Maputo, Muzeul Pescuitului, Catedrala din Maputo, Muzeul Natural de Istorie, Casa de Fier, Grădina memorială ”Louis Tregardt”, Muzeul de Geologie, Muzeul Naţional de Artă cu expoziţii de artă tradiţională, Muzeul Monedei Naţionale, Piaţa Centrală din cartierul Baixa, insula Inhaca.

În ceea ce priveşte gastronomia în unele regiuni ale Mozambicului carnea este rară, însă carnea de porc şi porcul sălbatic sunt felurile preferate, de obicei gătite în sos. Influenţele portugheze se observă în utilizarea sosurilor picante. În regiunile de coastă sunt populare mâncărurile cu peşte şi crustacee.

Porumbul ocupă un loc de cinste în bucătăria acestei ţări. În localurile din cartierele populare din Maputo, clienţii consumă des Impala, o bere ieftină din manioc, consumatorii frecvenţi ai acestei băuturi fiind cu precădere persoanele cu venituri mici. Maiocul, prezent din abundenţă în Mozambic, a înlocuit malţul şi hameiul importate din Europa sau din Africa de Sud, dând berii un gust uşor dulce. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/ Mozambique Tourism

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata