Noua selecţionată metisă a Germaniei

11 jucători sunt de origine străină într-o echipă naţională diversă şi multiculturală. Noua Germanie este tânără şi metisă.

Cu o medie de vârstă de 24 de ani şi 96 de zile, cea mai scăzută din 1934, selecţionata germană oferă imaginea diversă şi policromă a unei societăţi multiculturale care a găsit în fotbal cea mai bună vitrină, notează ABC.

Unsprezece dintre cei 23 de selecţionaţi la naţională de antrenorul Löw s-au născut în afara Germaniei ori sunt fii, sau nepoţi de străini. Originea teutonă a echipei alb-negrilor, care joacă acum în Africa de Sud multirasială post-apartheid, constituie o negaţie absolută a postulatului nazist privind puritatea ariană.

Este şi motivul pentru care presa germană a celebrat această transformare a veneratei lor ‘Nationalmannschaft’ într-o ‘Internationalmannschaft’ ca urmare a efectului ‘generaţiei M’ sau ‘multi¬kulti’ (multiculturală). Predarea ştafetei de la vechea gardă noii generaţii este marcată de câştigarea a trei titluri mondiale (1954, 1974 şi 1990) şi de o deschidere spre diferitele comunităţi de imigranţi care integrează noua Germanie.

Jeronimo Cacau s-a născut în Brazilia în 1981, părinţii lui Marko Marin au plecat din Bosnia¬Herţegovina în timpul războiului pentru a se instala la Frankfurt, Dennis Aogo are rădăcini nigeriene, Khedira este fiu de tunisieni, iar tatăl lui Boateng este ghanez. Özil şi Tasci sunt originari din Turcia, Mario Gómez are rădăcini spaniole, în timp ce Klose, Podolski şi Trochowski formează contigentul polonez.

Cancelarul federal, Angela Merkel, consideră că selecţionata reprezintă ‘un exemplu de cum pot apărea modele de conduită, modele pentru întreaga noastră ţară, atât pentru cei care sunt de origine germană cât şi pentru cei care doresc să se integreze’. Şefa guvernului german, care a asistat la meciul din sferturi împotriva Argentinei, a recunoscut într-un interviu acordat postului public de televiziune ARD că procentul jucătorilor de origine străină este net superior mediei din societate, dar a subliniat că aceştia se vor transforma ‘în idolii tuturor’.

Autorităţile germane au regândit politica convocărilor la naţională, reticentă până acum la numele cu fonetică străină, în urma eliminării premature din prima fază a Campionatului European din 2000. Competiţia a fost câştigată atunci de o selecţionată multietnică a Franţei ‘black-blanc-beur’ (neagră-albă-arabă), care cu doi ani înainte se proclamase campioană a lumii sub conducerea lui Zidane, fiu de imigranţi algerieni.

Miracolul german al diversităţii a fost posibil graţie revizuirii codului naţionalităţii în anul 2000, care permite naturalizarea fără să mai fie nevoie ca părinţii să fie autohtoni. Apariţia de tineri talentaţi de origine străină a presupus şi o rupere faţă de valorile clasice de putere, r igoare, forţă morală şi alergie la estetică, care au fost până acum concepte tradiţionale ale fotbalului german.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata