O nouă metodă de evaluare a solicitanţilor de credite

 
Biroul de Credit va pune la dispozitia bancilor si societatilor de credit participante in acest sistem o evaluare (scoring) a persoanelor fizice care solicita credite, incepând de saptamâna viitoare, potrivit directorului general al Biroului de Credit (BC), Serban Epure, care a participat miercuri (11 martie 2009) la un seminar bancar.
 
El a precizat ca scoring-ul va arata probabilitatea ca acea persoana sa ramburseze creditul si reprezinta practic un punctaj intre 300 si 850 de puncte.
Epure a explicat ca, in practica, e foarte putin probabil ca vreo persoana sa se situeze la limita de jos sau la cea superioara in ce priveste punctajul, iar bancile vor decide singure de la ce punctaj acorda sau nu credite.
 
Creditarea persoanelor fizice a inregistrat o relativa stagnare in primele doua luni din 2009 fata de perioada similara a anului 2008, in timp ce cererea de credite din partea populatiei a scazut cu aproximativ 40%, potrivit directorului general al Biroului de Credit.
 
Numarul de rapoarte de credit eliberate de BC pentru banci si alte societati de credit (pentru evaluarea bonitatii solicitantilor de credite, persoane fizice) a scazut cu 40% fata de februarie 2008, ceea ce arata o scadere echivalenta a cererii de credite, a declarat reprezentantul BC.
 
El a mentionat ca ritmul de crestere a restantelor a fost, in 2009, mult superior ritmului creditarii, dar restantele populatiei continua sa aiba o pondere scazuta in soldul creditelor, de sub 1,5% din total.
În februarie, numarul de rapoarte de credit eliberate de BC a fost aproximativ egal cu cel din ianuarie, ba chiar intr-o crestere foarte usoara, chiar daca volumul este semnificativ mai redus decât in februarie 2008.
 
În ceea ce priveste debitorii, Bucurestiul nu mai ocupa primul loc ca numar de restantieri ponderat cu numarul de credite acordate, ci a ajuns in a doua jumatate a clasamentului, in timp ce primul loc in acest clasament negativ este ocupat acum de judetul Giurgiu.
 
„Portretul-robot” al restantierului la banci s-a modificat si el – debitorul rau-platnic nu mai este barbatul bucurestean de 35-39 de ani, ci tânarul de 18-20 de ani, din Giurgiu. În sistemul Biroului de Credit sunt cuprinse 30 de banci care detin 98,74% din piata, 10 societati de credit de consum si doua societati de leasing.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata