Olandezii, aclamaţi pe canalele din Amsterdam

14

Jucătorii echipei de fotbal a Olandei, învinsă duminică de Spania (1-0, după prelungiri) în finala Mondialului-2010, s-au îmbarcat marţi după amiază pe un vaporaş, pentru o paradă pe canalele istorice ale Amsterdamului, fiind aclamaţi de sute de mii de suporteri îmbrăcaţi în portocaliu.

Selecţionerul Bert van Marwijk şi elevii săi, în şorturi şi tricouri, au urcat la bordul unui vaporaş decorat cu flori oranje, care a pornit pe canalele oraşului cu puţin înainte de prânz, din apropiere de Gara Centrală, în aplauze şi sunete de vuvuzele.

Jucătorii au salutat mulţimea, peste 500.000 de persoane, potrivit poliţiei, adunată de-a lungul canalelor şi care striga: ”Holllande, Hollande”.

”Nu am văzut nicio echipă olandeză să se bată de această manieră până la sfârşit. Jucătorii merită această paradă pe canale, chiar dacă nu au câştigat titlul”, a declarat unul dintre suporteri, Denny de Jonge (40 ani).

”Duminică eram foarte, foarte dezamăgit, este normal, acum sunt foarte mândru: locul doi în lume, nu e chiar rău, dacă te gândeşti”, asigură Nico Bakker (23 ani), cu faţa pictată în roşu, alb şi bleu şi cu drapelul Olandei pe umeri.

Vaporaşul jucătorilor, înconjurat de ambarcaţiuni ale poliţiei, a fost urmat de-a lungul canalelor de zeci de alte ambarcaţiuni.

”Mulţumim băieţi”, scria pe o banderolă agăţată pe faţada unei case. Unii nu au ezitat în a se arunca în apă, alţii s-au urcat pe lampadare şi pe scări, pentru a-şi vedea mai bine favoriţii.

”O sărbătoare ca aceasta ne va ajuta să digerăm mai uşor decepţia de duminică. Nu ştim când va mai juca Olanda din nou o finală de Cupă Mondială, deci trebuie să profităm la maximum”, a spus la rândul său un tânăr de 25 ani, Stefan Bons, îmbrăcat complet în oranje.

Parada fusese iniţial prevăzută doar în cazul victoriei ”portocalei mecanice”. ”Locul 2 este totuşi un rezultat foarte bun! Şi, chiar dacă nu am devenit campioni mondiali, am decis să o organizăm”, a explicat Hilde Bruggink, o purtătoare de cuvânt a Federaţiei olandeze de fotbal.

‘Vrem ca toată lumea să poată profita de jucători, să-i vadă, să-i salute”, a subliniat purtătoarea de cuvânt, adăugând că peste un milion de suporteri erau aşteptaţi în Amsterdam.

După încheierea paradei, organizată pe un parcurs de şapte kilometri, jucătorii se vor îndrepta spre un podium instalat la Museumplein, în faţa Rijksmuseum din Amsterdam, unde 180.000 de suporteri au urmărit duminică seara pe un ecran uriaş finala Mondialului-2010.

Circa 1.800 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru eveniment şi ecrane uriaşe au fost instalate în cinci locuri din Amsterdam.

Jucătorii olandezi, reveniţi luni acasă, au fost primiţi marţi dimineaţă de primul ministru Jan Peter Balkenende, care le-a spus că ”Olanda este mândră de ei” şi le-a salutat ”prestaţia fantastică”, după care s-au întâlnit cu Regina Beatrix.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata