PE a adoptat un raport privind libera circulatie a lucratorilor in Europa

 
Raportul privind mobilitatea lucratorilor in Europa, elaborat de Monica Iacob-Ridzi (PPE-DE/PD-L) a fost adoptat joi (18 decembrie) la Strasbourg, in plenul Parlamentului European (PE), cu 540 voturi pentru si 18 impotriva, informeaza un comunicat de presa al delegatiei PD-L in PE. Potrivit lui Ridzi, o mobilitate mai mare a muncitorilor va contribui la un grad mai mare de ocupare a fortei de munca si la reducerea somajului in Uniunea Europeana.
 
“Am cerut eliminarea piedicilor puse liberei circulatii a muncitorilor, indeosebi din România si Bulgaria. Pe lânga eliminarea necesitatii permiselor de munca, am mai propus introducerea de programe de integrare sociala a lucratorilor europeni, precum si alocarea de fonduri suplimentare in aceasta directie. În prezent, fondurile sunt insuficiente, doar 2 milioane de euro pâna in 2013 pentru proiecte de mobilitate”, a adaugat Monica Iacob-Ridzi.
 
Raportul cere in acelasi timp ca restrictiile fata de accesul pe piata fortei de munca sa nu mai poate fi impuse fara acordul Parlamentului European. În mod normal, statele membre pot limita accesul muncitorilor din noile state membre doar in primii doi ani de la aderare, apoi trebuind sa existe motive serioase – cum e afectarea grava a pietei interne a muncii – pentru o astfel de masura.
 
Alte masuri prevazute in acest raport se refera la extinderea retelei EURES – portal de cautare de locuri de munca in Uniunea Europeana-, protectia drepturilor la pensie suplimentara si introducerea unei versiuni unice si unanim recunoscute a cardului european de asigurare de sanatate. De asemenea, conectarea sistemelor de invatamânt ale statelor membre la piata europeana a muncii trebuie realizata in paralel cu facilitarea invatarii limbilor straine in scoli.
 
Un alt punct important al raportului il reprezinta recunoasterea reciproca a diplomelor si accelerarea implementarii cadrului comun pentru calificari. Raportul a trecut in unanimitate si de comisia de specialitate a PE in luna noiembrie.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata