Persoanele cu venituri reduse ar putea primi vouchere pentru servicii de sănătate

 
Ministerul Sanatatii Publice (MSP) ia in calcul introducerea unui sistem de acordare de vouchere pentru persoanele cu venituri reduse, a declarat miercuri (11 martie 2009)  secretarul de stat in MSP, Aurel Nichita, care a participat la un seminar pe tema asigurarilor de sanatate.
 
„În prezent, elaboram o strategie de dezvoltare a sistemului de asigurari. Intentionam sa definim mai clar un pachet general de servicii petru a stabili ce plateste Casa Nationala si care sunt serviciile suplimentare. De asemenea, pentru persoanele cu venituri reduse ne gândim sa introducem vouchere”, a afirmat Aurel Nichita.
 
MSP intentioneaza sa introduca un nou model legislativ, realizat dupa modelele ceh si francez. „Cautam solutii pentru a institui un model de asigurari care sa acopere o cât mai mare parte a serviciilor. Aceste masuri legislative ar putea fi realizate pâna in luna iulie 2009”, a mentionat secretarul de stat.
 
Reprezentantul Blocului National Sindical si-a exprimat, insa, indoiala vizavi de reusita unei noi strategii pentru sistemul de sanatate. „Nu cred in capacitatea politicului de a reforma acest sistem. Nu cred in capacitatea de a reforma sistemul public de sanatate pentru ca este anchilozat si dependent. Putem, in schimb, sa producem concurenta in piata serviciilor de sanatate”, a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin.
 
Reprezentantii companiilor care incheie asigurari de sanatate si-au manifestat disponibilitatea de a participa la discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru modificarea cadrului legislativ existent.
 
Printre problemele sectorului se numara cadrul legislativ incomplet, lipsa unui pachet de baza, facilitati fiscale greoaie si ineficiente, dificultati de stabilire a parteneriatelor public-privat.
 
Pe piata asigurarilor de sanatate functioneaza 15 jucatori. Piata asigurarilor de sanatate s-a cifrat, in 2008, la 10,22 milioane euro, in crestere cu 20% fata de anul 2007, evolutia considerata de specialistii in domeniu sub asteptari.  
 
 
Citește și
1 Comentariu
  1. elena spune

    ar fi bine pentru ca eu am un salar de 600 lei si sunt insarcinata in 7 luni
    trebuie sa fac cezariana dar de unde sa platesc ca am inteles ca e vreo 200 euro plus altele
    e jale nimeni nu se gindeste si la aceasta situatie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata