Petrom se clatină: profit diminuat cu 43%

 
Petrom a consemnat o diminuare cu 43% a profitului net in 2008 comparativ cu anul precedent, potrivit rezultatelor financiare publicate miercuri (25 februarie 2009) de companie. 
 
In aceste conditii, managementul Petrom propune actionarilor sa nu se acorde dividende pentru anul 2008. „Am propus sa nu se distribuie in 2009 dividende pentru 2008. Aceasta este propunerea managementului companiei si este o decizie inteleapta pentru evolutia companiei. Propunerea va fi supusa aprobarii actionarilor in AGA din 28 aprilie”, a explicat Reinhard Pichler, director financiar al Petrom.
 
Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, a precizat ca neacordarea de dividende a fost discutata cu actionarul majoritar, OMV, deoarece „asta ar insemna o reducere a veniturilor sale”.
 
„Am discutat aceasta propunere cu actionarul majoritar, pentru ca reprezinta o reducere a veniturilor sale. În principiu a fost de acord. Acesta este un alt sprijin din partea OMV, pentru ca, in loc sa se distribuie dividende, cash-ul va fi reinvestit in companie”, a explicat Mariana Gheorghe, precizând ca sprijinul OMV a inceput deja sa se manifeste, sub forma unui imprumut pe termen mediu in valoare de 500 milioane euro, din care „am tras deja 200 milioane euro”.
 
De asemenea, conducerea Petrom are in vedere reducerea investitiilor fata de cele din 2008, dar si programul de investitii va trebui aprobat in AGA. 
 
Câstigul net obtinut anul trecut de Petrom s-a cifrat la 1,022 miliarde de lei, comparativ cu 1,778 miliarde de lei in urma cu un an. Reducerea profitului a fost cauzata, potrivit companiei, de cheltuielile speciale, de provizioanele pentru litigii si de reducerea valorii contabile a rafinariei Arpechim.
 
Profitul operational a insumat 1,309 miliarde lei, cu 33% sub nivelul de 1,96 miliarde lei in 2007. Desi profitul brut a inregistrat o scadere de 544 milioane lei in 2008, ajungând la 1,60 miliarde lei, impozitul pe profit a crescut ca urmare a cheltuielilor nedeductibile legate de deprecieri si provizioane. Ca urmare a activitatilor desfasurate de Petrom, contributia fiscala la bugetul statului a fost de 6,47 miliarde lei, cu 14% mai mare fata de anul 2007.
 
În 2008, Petrom a a raportat o crestere a cifrei de afaceri cu 36% fata de anul trecut.
 
În trimestrul patru al anului trecut, compania a raportat primele piederi operationale de la privatizarea sa, in anul 2004. Petrom a inregistrat pierderi operationale de 1,269 miliarde lei, adica peste 300 milioane euro in ultimul trimestru al anului trecut.
 
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata