Pogea vrea sa reduca deficitul bugetar de la 4% la 1,7%

 
Noul guvern PDL – PSD vrea să reducă deficitul bugetar la 1,7% din produsul intern brut (PIB) în 2009, de la circa 4% din PIB în acest an, a declarat vineri ministrul desemnat al Finanţelor, Gheorghe Pogea, într-un interviu acordat Reuters, preluat de NewsIn.
 
Nivelul avansat de ministrul desemnat este semnificativ inferior celui prevăzut în prima formă a programului de guvernare, făcută publică marţi, şi care indica un deficit bugetar de 2,5% din PIB pentru anul viitor.
Însă premierul desemnat Emil Boc declara marţi că programul de guvernare ar putea lua în calcul un deficit bugetar de 3,5-4% din PIB în 2009.
 
"Ne-am propus să reducem drastic deficitul bugetar, de la circa 4% (din PIB) anul acesta. Criza nu aşteaptă", a spus Pogea, pentru Reuters.
"Vor avea loc reduceri masive ale cheltuielilor publice şi vom favoriza doar cheltuieli legate de investiţii", a adăugat el.
Pogea a menţionat că noul guvern, care ar putea fi validat de Parlament în 22 decembrie, speră ca ratingul României să revină în categoria investment grade în 6 luni.
 
"Trebuie să refacem încrederea investitorilor în economia românească", a mai spus ministrul desemnat al Finanţelor.
Înainte de alegerile din 30 noiembrie, două din cele trei mari agenţii de rating – S&P şi Fitch – au scos România din categoria investment grade, avertizând asupra riscurilor legate de deficitul bugetar şi de dezechilibrul balanţei de plăţi, în condiţiile dificultăţilor din ce în ce mai mari de finanţare a acestora, pe fondul crizei financiare mondiale.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata