Pop rock internaţional: Madonna

Una dintre cele mai apreciate artiste la nivel mondial, nu doar prin muzica şi stilul său inconfundabile, cât şi prin show-urile pe care le realizează la orice concert, este Madonna. Artistă completă, Madonna este cântăreaţă, actriţă, producătoare şi compozitoare de muzică pop, câştigătoare a multor premii Grammy, laureată a Globului de Aur.

Madonna Louise Ciccone, supranumită ”regina muzicii pop”, s-a născut la 16 august 1958, în Bay City, Michigan, şi şi-a petrecut întreaga copilărie în Pontiac, suburbie a oraşului Detroit. Începe să ia lecţii de dans la vârsta de 14 ani. A frecventat cursurile şcolii Rochester Adams High School. Și-a încheiat studiile preuniversitare în 1976, iar în 1978 a intrat la Facultatea de Dans din Michigan. În anul următor, Madonna se mută în New York, având în vedere începerea unei cariere de dansatoare.

În 1982, întemeiează formaţia muzicală Breakfast Club, în cadrul căreia a fost bateristă şi cântăreaţă. După ce pleacă din formaţie, porneşte un nou astfel de proiect, numit Emmy. În acelaşi an, o înregistrare demonstrativă a Madonnei ajunge la un producător al casei de discuri Sire Records, iar după puţin timp apare piesa „Everybody”, primul disc single al cântăreţei. La scurt timp, sunt lansate piesele „Burning Up” şi „Holiday”, cel din urmă fiind primul ei single care intră în topul Billboard Hot 100. În anul următor apare albumul de debut, ”Madonna”, care primeşte recenzii pozitive, de pe care cântăreaţa mai lansează două piese: „Borderline” şi „Lucky Star”.

Cel de-al doilea album, ”Like a Virgin”, e lansat în 1984 şi devine primul ei album clasat pe locul întâi în SUA. Piesa care dă titlul albumului a rămas timp de 6 săptămâni în Billboard Hot 100 pe locul 1, devenind primul ei hit în clasamentul american. Albumul a mai produs trei hituri de top 5: „Material Girl”, „Angel” şi „Dress You Up”.

”Like a Virgin” a fost numit de National Association of Recording Merchandisers şi Rock and Roll Hall of Fame ca fiind unul din cele „200 albume decisive ale tuturor timpurilor”. În acelaşi an pleacă într-un turneu nord-american, ”The Virgin Tour”.

În 1986, se lansează discul ”True Blue”, care va deveni cel mai bine vândut album al Madonnei din toate timpurile — 19 milioane de exemplare comercializate internaţional. Albumul a ajuns pe prima poziţie în 28 de ţări, fapt catalogat de Cartea Recordurilor ca fiind ”fără precedent”. Single-ul „La Isla Bonita” s-a bucurat de un succes uriaş, în special în Europa, ocupând locul 1 în Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Regatul Unit.

În 1989, lansează discul ”Like a Prayer” care a ajuns pe primul loc în clasamentul albumelor din America, Madonna devenind astfel primul artist cu trei albume de studio consecutive clasate pe locul 1 în Billboard 200, după seria de opt produsă de Rolling Stones între 1971-1981. De pe album au fost promovate şase piese: „Like a Prayer” a ajuns pe locul întâi în 15 state, inclusiv Australia, Canada, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite, în primele două fiind cel mai de succes cântec al anului.

„Express Yourself” a fost al doilea extras pe single şi a fost de asemenea primit cu recenzii pozitive şi succes comercial. „Cherish” a atins a doua poziţie a clasamentului Billboard Hot 100, devenind al 16-lea hit consecutiv de top cinci al solistei, un record susţinut şi azi; „Dear Jessie” a fost lansat în Europa iar „Keep It Together” în America de Nord, devenind şlagăre de top 10.

Piesa dance „Vogue”, devenită unul din cele mai mari hit-uri ale cântăreţei, precum şi al muzicii pop în general, a fost cel mai bine vândut extras pe single al anului 1990, fiind comercializat în peste două milioane de exemplare internaţional. Videoclipul, realizat alb-negru este un tribut adus perioadei „de aur” a Hollywood-ului, muziciana imitând mai multe vedete, precum Greta Garbo, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Jean Harlow şi Bette Davis. Din aprilie până în august 1990, Madonna a susţinut un turneu mondial, ”Blond Ambition Tour”, care a cuprins America de Nord, Europa şi Japonia.

La sfârşitul anului 1991, Madonna şi-a lansat primul disc de colecţie, ”The Immaculate Collection”, care conţine 17 piese, dintre care 15 deja binecunoscute şi două noi — „Justify My Love” şi „Rescue Me”.

Pe 20 octombrie 1992, Madonna lansează al şaselea album de studio, ”Erotica”. Pentru a-l promova, cântăreaţa a pornit într-un nou turneu, ”The Girlie Show”. În 1994 Madonna aduce publicului un nou album, ”Bedtime Stories”, de pe care sunt extrase piesele de succes ”Secret” şi ”Take a Bow”. Ambele au intrat în top 3 în Statele Unite.

În 1995 apare ”Something to Remember”, care cuprinde cele mai faimoase balade ale Madonnei şi piese noi precum ”I Want You”, cover după Marvin Gaye, ”You’ll See” şi ”One More Chance”. Albumul a fost vândut în aproximativ 8 milioane de copii în toată lumea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata