Posibile avantaje pentru afacerile pliate pe turismul ecologic

 
Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor va depune o  initiativa  legislativa  menita  sa  stabileasca  unele  mecanisme  economice  care  sa  inlesneasca promovarea si dezvoltarea turismului de tip ecologic.
 
Potrivit initiativei legislative, sunt considerate ca fiind promovatoare de activitate turistica in regim ecologic acele persoane fizice autorizate, asociatii familiale si societati comerciale care indeplinesc cel putin trei criterii dintr-un total de sase.
 
Printre acestea se regasesc utilizarea energiei alternative, in proportie de minim 15%, a becurilor ecologice in cadrul locatiei turistice (minim 50%), folosirea detergentilor ecologici, si, nu in ultimul rând, promovarea produselor traditionale românesti ecologice.
Pe de alta parte, prin intermediul initiativei legislative se doreste acordarea de facilitati pentru intreprinzatori, chiar daca societatile in cauza nu indeplinesc conditiile privind numarul de angajati si venit anual.
 
Articolul 2, litera F a proiectului prevede scutirea de la plata impozitului pe venit sau profit, dupa caz, pe o perioada de 10 ani, a beneficiarilor cu o capacitate de cazare de pâna la 40 de camere.
„Suntem obligati sa luam masuri concrete pentru adaptarea la schimbarile climatice in toate domeniile. România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa se alinieze  la standardele comunitare”, a declarat Lucia Varga, membra a Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibrului Ecologic.
 
Deputatul liberal a  tinut sa  precizeze  faptul ca  actuala  initiativa  reprezinta  „primul act normativ care vine  in sprijinul agentilor economici in vederea utilizarii energiei alternative”.  La rândul sau, deputatul Cristian Burlacu, membru al Comsiiei de  Industrii si Servicii, a  tinut sa precizeze ca o prima tinta a prezentului proiect de lege este respectarea mediului inconjurator, dar si educarea populatiei in acest sens.
 
Reprezentantii ONG-urilor participante la discutie au fost de acord ca, pentru promovarea unui turism ecologic de valoare, este nevoie absoluta de certificarea locatiilor turistice.
 
În cazul in care proiectul va trece de votul Parlamentului in maxim 45 de zile de la data comunicarii in Monitorul Oficial al României, Ministerul Turismului este nevoit sa modifice normele metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistica.
 
Pâna in prezent, au fost demarate mai multe actiuni menite sa transforme turismul românesc intr-o pepiniera ecologica. Nu mai devreme de luna februarie a anului 2006, administratia Parcului National Retezat a demarat o actiune de promovare a Muntilor Retezat, intitulata „Life natura 2000”. Pentru concretizarea proiectului, Comisia Europeana a contribuit cu suma de  500. 000 euro pe o perioada de 2 ani.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner