Prima sesiune de depunere de proiecte pentru măsurile din Programul Operaţional pentru Pescuit, deschisă în aprilie 2009

 
Prima sesiune de depunere de proiecte pentru 3 masuri din Programul Operational pentru Pescuit (POP) va incepe in prima decada a lunii aprilie, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), Valentin Bucsz.
 
„În prezent, lucram la simplificarea procedurilor necesare accesarii fondurilor, care sunt extrem de stufoase. Am programat pe 25 martie un Comitet de monitorizare pentru acest program, iar incepând cu prima decada a lunii aprilie vom demara sesiunea de depunere a proiectelor pe trei masuri din program dedicate investitiilor in acvacultura si pescuit, dar si pentru navele de pescuit”, a precizat Bucsz.
 
Acesta a subliniat ca sunt semnale din teritoriu ca exista un mare interes pentru depunerea proiectelor si accesarea acestor fonduri din POP, procedurile extrem de stufoase contribuind insa la intârzierea derularii programului.
 
Potrivit sursei citate, in cadrul POP nu vor exista alocari financiare anuale si nici limitari in privinta sumelor accesate in cadrul proiectelor.
 
Programul Operational pentru Pescuit (POP) a fost aprobat de Comisia Europeana in data de 20 decembrie 2007, mult mai devreme decât Programul National de Dezvoltare Rurala, dar deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor a fost amânata pe intreg parcursul anului 2008.
 
Din cauza intârzierilor in atragerea fondurilor europene din Programul Operational pentru Pescuit, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, i-a cerut demisia fostului presedintelui ANPA, Gheorghe Stefan. Postul a fost ocupat prin concurs de Valentin Bucsz, care a detinut pâna in 2004 functia de director general al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), institutie preluata de ANPA.
 
La finele anului trecut, responsabili din MAPDR au precizat ca intârzierile in derularea POP s-au datorat auditarilor nefinalizate pe toate recomandarile CE referitoare la cheltuielile eligibile pentru acest program, dar si lipsei unui sistem informatic la APDRP, agentia care va derula platile din acest program.
 
Masurile din POP pe care se puteau depune proiecte erau destinate investitiilor in acvacultura, utilaje si echipamente de pescuit. Sumele alocate pe axa 1 si axa 2 referitoare la acvacultura si, respectiv, la adaptarea flotei de pescuit se ridicau la 53 de milioane euro. Prin Programul Operational pentru Pescuit (POP), Uniunea Europeana aloca fonduri nerambursabile de 230 milioane euro pâna in 2013, la care se adauga contributia României, de 77 de milioane de euro.
 
 
Citește și
2 Comentarii
  1. stefanescu.mihail spune

    Care este ghidul utilizatorului final? Pe ce modele de cerere de finanțare vor fi scrise proiectele ? Anexele vor ramîne aceleași, sau la sfarșitul lunii martie vom avea „placuta” surpriza sa citim comunicate ca lansarea sesiunii de depunere proiecte va fi amînata înca o data? de ce nu apar pe site-ul ANPA precizari clare privind Ghidul Solicitantului?

  2. andrei spune

    P E N I B I L !!! au nevut nevoie de mai bine de doi ani ca sa dea drumul la aceste fonduri si cu o intarziere de opt luni de la data anuntarii deschiderii primei sesiuni de proiecte din 2008.
    ANPA = VARZA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata