Reactoarele de tip CANDU 6 de la Cernavodă nu sunt sigure

 
Reactoarele de tip CANDU 6 folosite si la Centrala de la Cernavoda nu sunt sigure si sunt prea periculoase pentru a mai fi construite si puse in exploatare, a precizat marti (10 martie 2009) Jan Haverkamp, expert in domeniul energiei la organizatia Greenpeace European Unit, intr-o conferinta privind utilizarea energiei nucleare.
 
„Reactoarele de la Cernavoda nu respecta standardele moderne. Guvernul României si companiile din proiectul pentru Unitatile 3 si 4 trebuie sa renunte la planurile de constructie ale noilor unitati”, apreciaza Jan Haverkamp, citând Raportul „Riscurile operarii centralelor nucleare de tip CANDU 6”.
 
Raportul avertizeaza ca tari precum România, care intentioneaza sa construiasca centrale cu reactoare de tip CANDU 6, vor trebui sa renunte la unele masuri de siguranta. Acestea se refera la standardele pentru prevenirea unor emisii neplanificate de material radioactiv, aparute ca urmare a unor accidente sau atacuri teroriste.
 
Studiul realizat de Gordon Thompson, directorul Institutului pentru Studierea Resurselor si Securitatii din Massachusetts (SUA) precizeaza ca ,,folosirea uraniului natural pe post de combustibil face acest tip de reactor atractiv pentru unele tari care intentioneaza sa extraga plutoniul din combustibilul folosit, pentru a construi arme nucleare”.
 
În schimb, conform raportului si a evaluarilor Greenpeace Canada, noile versiuni tip CANDU, cunoscute sub denumirea de ACR 1000, sunt mult mai sigure deoarece includ utilizarea apei usoare drept principal agent de racire si folosirea de uraniu slab imbogatit drept combustibil. Constructorul noului tip de reactor este tot compania canadiana AECL (Atomic Energy Canada, Ltd.), in prezent ACR 1000 fiind inca in stadiu de proiect.
Ontario va fi prima regiune canadiana care si-a propus sa utilizeze acest tip nou de reactoare caruia activistii Greenpeace ii dau girul din punct de vedere al sigurantei in exploatare.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata