Recoltele de grâu, ameninţate de o epidemie mondială de rugină

 
Recoltele de grâu in toata lumea sunt amenintate de o noua epidemie de asa-numita „rugina a grâului”, au dat alarma experti internationali, reuniti – marti – in Mexic si citati de AFP.
 
Epidemia, provocata de o celula originara botezata Ug99 (dupa descoperirea sa in Uganda in 1999), s-a raspândit in toata Africa de Est si a ajuns deja in Orientul Mijlociu si in Asia de Sud, potrivit raportului prezentat in deschiderea reuniunii de Initiativa mondiala Borlaug impotriva ruginei (Borlaug  Global Rust Initiative,  partenera  a  FAO  din cadrul ONU, dupa  numele  agronomului american Norman Borlaug) la Ciudad Obregon, in nordul Mexicului.
 
Celula originara Ug99, ai carei spori pot fi transportati de vânt pe toate continentele, este de asteptat sa contamineze 90 la  suta  din toate  varietatile  de  grâu semanate in Asia  si in Africa, provocând  importante  reduceri  de  randament  si  amenintând  securitatea  alimentara,  potrivit cercetatorilor. Ei confirma astfel semnalele de alarma lansate la sfârsitul anului 2008.
 
Noi varietati de  grâu, rezistente  la  boli si cu productivitate  ameliorata, sunt in curs  de dezvoltare, a precizat o echipa a Centrului international de ameliorare a porumbului si a grâului, a precizat o echipa a centrului international de ameliorare a propumbului si a grâului (International Maize and Wheat Improvement Center), cu sediul in Mexic. Agricultorii trebuie sa-si inlocuiasca grâul pe care il exploateaza cu specii rezistente, inainte ca epidemia sa ajunga in tarile lor.
 
„Savantii nostri fac progrese incredibil de rapid, dar sa nu ne facem iluzii: o criza alimentara mondiala ramâne un risc real daca guvernele si instituttiile internationale nu sustin aceasta misiune de ajutor” , a adaugat – marti, la reuniunea de la Ciudad Obregon – Borlaug.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata