Republica Burundi: obiective şi atracţii turistice

34

Republica Burundi sărbătoreşte la 1 iulie ziua naţională, care reprezintă obţinerea independenţei în 1962.

Burundi este mărginită de Rwanda la nord, Tanzania la est şi sud, Republica Democrată Congo la vest. Deşi Burundi nu are ieşire la mare, o mare parte din graniţa de sud-vest este adiacentă Lacului Tanganyika. Teritoriul divers este compus din munţi, păduri, lacuri uriaşe şi păduri tropicale. Capitala este Bujumbura iar principalele oraşe sunt Cibitoke, Muyinga, Ngozi, Bubanza, Gitega, Bururi.

Topografia ţării include flancul de est al Văii Western Rift. Un lanţ muntos cu platouri înalte formate în perioada Precambriană ajunge la 2.760 de metri la muntele Heha, cel mai înalt punct al ţării. În nord-vest valea Imbo se întinde între Rwanda şi Lacul Tanganyika, incluzând râul Rusizi, care separă Burundi de Congo, potrivit site-ului www.britannica.com.

Clima din Burundi este tropicală, cu cele mai scăzute temperaturi în jur de 21 grade Celsius ziua şi 15 grade Celsius noaptea. Sezonul umed durează din luna mai până în luna august.

Vegetaţia naturală de pădure aproape a dispărut din zonele joase, fiind prezentă doar pe crestele munţilor. Din acest motiv populaţia de elefanţi a dispărut, în păduri trăind babuini, antilope, mistreţi africani.

Bujumbura, capitala statului Burundi, este un oraş situat în vestul tării, pe malul lacului Tanganyika. Aici, pe locul unui sat de pescari, germanii au ridicat în 1897 un post militar. După Primul Război Mondial, Bujumbura a devenit centrul administrativ al teritoriului Urundi (colonie belgiană), iar în 1962 capitala statului burundez independent. Oraşul concentrează, în mici întreprinderi, aproape întreaga activitate industrială a ţării (prelucrarea cafelei, a peştelui, textile, ciment, pielărie, bere, mobilă), conform site-ului turistik.ro.

Capitala este principalul centru comercial, financiar şi nod de comunicaţii al statului, cel mai important port al lacului navigabil Tanganyika, având o staţie de comunicare prin satelit încă din 1981, precum şi un aeroport internaţional, o universitate, patru colegii, reprezentând centrul civilizaţiei burundeze.

Bujumbura are clădiri construite într-un stil art deco care datează din perioada colonială şi restaurante cu influenţe belgiene, asiatice şi burundeze se găsesc în zona centrală urbană, potrivit globi.ro.

Dintre atracţiile turistice amintim: peisajul câmpiilor centrale şi fostul oraş regal Gitega, din munţii lanţului Congo-Nil, Gitega având un farmec aparte, de la cascada Chutes de la Kagera până la Muzeul Naţional; arta şi meşteşugul burundienilor — sculpturi în piele, ceramică şi lemn în satul meşteşugarilor de la Giheta, sculpturile, mobilierul de răchită şi picturile de la Şcoala de Artă; frumuseţea lacului Tanganyika, ale cărui maluri sunt înconjurate de cafenele şi restaurante iar pasionaţii sporturilor de apă pot practica schi nautic sau pot pescui; zona Kirundo din nordul ţării, cu lacurile Cohoha, Rweru şi Rwihinda de unde se poate admira multitudinea de păsări.

Principalele alimente în Burundi sunt cartofii, bananele şi fasolea. Cel mai des se prepară cartofi copţi şi cassava servite cu mai multe feluri de fasole, legume şi varză. Printre băuturile tradiţionale se numără berea din banane şi berea din sorg. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata