Republica Djibouti, un adevărat tezaur geologic

0

Aspecte geografice

Djibouti, pe numele său oficial Republica Djibouti, sărbătoreşte, la 27 iunie, Ziua naţională (în 1977 a obţinut independenţa faţă de Franţa).

Statul, cu o suprafaţă de aproximativ 23.000 kmp, este situat în estul continentului african, în zona numită Cornul Africii, pe malul golfului Aden, la intrarea în Marea Roşie. Se învecinează cu Eritreea, în partea de nord, cu Etiopia, la vest şi sud-vest, cu Somalia, spre sud, şi cu Golful Tadjoura, care se deschide în Golful Aden, la est, se arată pe site-ul www.britannica.com. Tot la est, se află Strâmtoarea Bab el-Mandeb, care desparte Marea Roşie de Golful Aden. În ciuda dimensiunii sale reduse, Republica Djibouti este un teritoriu strategic datorită poziţiei geografice, Bab el-Mandeb fiind o poartă către Canalul Suez.

Capitala, Djibouti (cel mai mare oraş şi cel mai important port), este localizată în partea de est a statului, pe recifele de corali din partea sudică a Golfului Tadjoura. Aproximativ două treimi din populaţie trăieşte în Capitală sau în apropierea acesteia. Alte oraşe importante sunt Obock, Tadjoura, Ali Sabieh, Arta şi Dikhil.

Peisajul este variat şi extrem, trecând de la munţi, la câmpii joase, deşertice, separate de platouri. Există trei regiuni principale: câmpia de coastă, podişurile vulcanice din sudul şi centrul ţării şi lanţurile muntoase din nord. Cel mai înalt punct din Djibouti, Vârful Moussa (Mousa) se ridică la 2.028 m. Lacul Assal, aflat la 155 m sub nivelul mării, este cel mai jos loc din ţară şi totodată cel mai jos din Africa şi al doilea cel mai jos punct din lume, după Marea Moartă, conform www.encyclopedia.com. şi . Acest lac este, poate, cel mai sărat din câte există, mai sărat chiar decât Marea Moartă.

Țara constituie un adevărat tezaur geologic, fiind aşezată într-o zonă cu activitate seismică semnificativă, unde se întâlneşte riftul Golfului Aden cu cel al Mării Roşii şi cu cel al Africii de Est. Dată fiind poziţionarea la punctul de contact al plăcilor tectonice arabică şi africană, cutremurele de magnitudine scăzută sunt obişnuite. Erupţia vulcanului Ardoukoba, însoţită de o activitatea seismică extraordinară şi de scurgeri spectaculoase de lavă, în noiembrie 1978, a atras atenţia vulcanologilor din toată lumea.

În general, pământul este gol, uscat, neroditor şi marcat de stânci ascuţite, ravene adânci şi nisipuri fierbinţi.

Pe lângă Assal, pe teritoriul micului stat se găseşte un alt lac important, Abbe (tot sărat), de la graniţa cu Etiopia. Cursurile permanente de apă lipsesc, totuşi există câteva râuri subterane.

Clima este toridă, cu temperaturi foarte ridicate (cu o medie de 25 grade C în ianuarie şi de 36 grade Celsius în iulie). Vara, temperaturile depăşesc 46 grade C în Capitală şi 55 grade C în depresiunea centrală. Precipitaţiile sunt rare şi neregulate, majoritatea fiind rapide, de scurtă durată, ce au drept rezultat viituri devastatoare. Arid în regiunile de coastă din nord-est, climatul este semiarid în părţile centrale, de nord, de vest şi de sud ale ţării. Chiar dacă zonele de coastă sunt calde şi umede pe tot parcursul anului, interiorul ţării este de regulă fierbinte şi uscat.

În nordul ţării, în Munţii Goda, se găseşte Day Forest National Park, cu specii de plante precum salcâmul, smochinul, măslinul şi ienupărul. La sud şi sud-vest de Golful Tadjoura, vegetaţia este asemănătoare celei întâlnite în alte regiuni aride din Africa. Fauna este relativ săracă. Totuşi, există o mare varietate de specii de păsări, mai sunt antilope şi gazele, gheparzi şi hiene, dar şi maimuţe, veveriţe, mistreţi (facoceri), reptile. Mai spectaculoasă este viaţa marină, bogată şi diversă, care se află de-a lungul liniei de coastă şi în recifele de corali.

Turism

Cândva locul în care şi-a avut casa poetul francez Arthur Rimbaud, care a trăit aici timp de mai mulţi ani, ţara are numeroase atuuri turistice. Puţine locuri din lume oferă peisaje atât de interesante — lacuri sărate, vulcani, erupţii de abur, platouri bazaltice ori canioane maiestuoase. Aventura în aer liber poate lua multe forme: drumeţii, scufundări şi kitesurfing, fără să mai vorbim de snorkeling.

Astfel, de interes sunt plajele de nisip ce se întind de-a lungul Golfului Tadjoura; stâncile abrupte, apa de un verde închis, neobişnuit, de la Goubbet al-Kharab (la capătul vestic al Golfului Tadjoura); lacul Assal, cu vulcanii din apropiere; parcul de pe Muntele Goda; lacul Abbe (Abhe), aflat în plin deşert inospitalier şi bogat în avifaună (o surprinzătoare populaţie de flamingo roz, dar şi ibişi, pelicani).

Cu un amestec de arhitectură veche şi modernă, în oraşul Djibouti, capitala statului Djibouti, predomină atmosfera arabă. Aşezarea, situată pe malul sudic al Golfului Tadjoura, a fost întemeiată de francezi în ultima jumătate a secolului al XIX-lea. Oraşul a păstrat o parte din atmosfera colonială, alături de construcţii orientale regăsindu-se clădiri ridicate de francezi. Aici se pot vizita: Piaţa Centrală, Palatul Prezidenţial şi Moscheea Hamoudi, precum şi câteva parcuri publice, dintre care cel mai renumit este Lagarde Park ş.a.

În apropierea Capitalei, se află plajele Dorale şi Khor-Ambado, cu ape calde, potrivite pentru înot, şi frumoasele insule, înconjurate de recife de corali, Maskali şi Moucha (la est de acestea se găseşte un parc naţional subacvatic).

Tot pe ţărmul mării, pe malul golfului Tadjoura, se află şi oraşul cu acelaşi nume, înconjurat de munţi şi având plaje cu nisip fin.

De remarcat este şi orăşelul Ali Sabieh, din partea sudică a ţării, în apropierea căruia se practică windsurfing.

În bucătăria locală, influenţele africane şi cele franceze se împletesc, rezultând meniuri care pot include friptură de miel cu un sos delicat de iaurt, tocană de linte, pâine în formă de turtă, salată de castraveţi, apă minerală şi suc de fructe. O delicatesă este peştele picant, preparat la cuptor.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata