România a solicitat eliminarea probelor suplimentare efectuate de Grecia la cereale

 
România a solicitat Comisiei Europene eliminarea probelor suplimentare efectuate de Grecia la importurile de cereale din România si Bulgaria, a declarat, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. “Grecia nu area dreptul sa faca probe suplimentare la importul de cereale, deoarece aceste produse provin din tari comunitare care respecta reglementarile de pe teritoriul UE”, a spus Ciolos.
 
Interventia României a avut loc in cadrul Reuniunii ministrilor europeni ai agriculturii si pescuitului care se desfasoara la Bruxelles. România a inregistrat, in 2008, o productie totala de cereale de 17, 053 milioane tone, de peste doua ori mai mare decât in 2007, când a fost de numai 7,814 milioane tone, având un execend de export. Pe ordinea de zi a reuniunii au mai fost discutate concluziile grupului privind cartea verde la alimente, proiectul de regulament privind folosirea comerciala a carnii de pui tratata cu clor si cotele de pescuit.
 
Comisia Europeana a adoptat in luna octombrie o carte verde pentru alimente care a lansat o dezbatere publica asupra modului in care fermierii europeni pot fi ajutati sa valorifice la maximum calitatea alimentelor si bauturilor pe care le produc, plecându-se de la premisa ca arma cea mai puternica a Europei in fata concurentei produselor mai ieftine din exterior o reprezinta calitatea.
 
Cartea verde trece in revista standardele, programele de calitate si certificare, precum si sistemele de etichetare utilizate in prezent in UE, inclusiv indicatiile geografice, agricultura ecologica si sistemele regionale de certificare a calitatii alimentelor, si pune intrebarea ce este de facut pentru a exploata mai bine atuurile agriculturii europene si pentru a-i informa mai bine pe consumatori in privinta ofertei de produse existente.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata