România ar putea primi 25,3 miliarde de dolari de la FMI

 
România ar putea primi de la Fondul Monetar International un imprumut in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro (25,3 miliarde de dolari), iar negocierile dintre autoritatile de la Bucuresti si FMI vor fi reluate miercuri, se arata intr-un articol aparut in „The Financial Times”.
 
Pachetul multilateral de sprijin, destinat sa previna o criza economica in una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, va fi probabil similar cu cel acordat Ungariei in noiembrie 2008, de 20 miliarde de euro, conform unor surse oficiale citate de FT.
 
Guvernul român si FMI au ajuns la un acord referitor la „parametrii cantitativi extinsi” ai pachetului de ajutor in timpul vizitei de saptamâna trecuta a delegatiei executivului român la Washington.
 
În urmatoarele 10 zile, expertii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale vor discuta in România detaliile finale ale acordului.
„Întelegerea va da României timpul necesar implementarii politicilor… fara a se uita peste umar sa vada daca va veni criza”, sustin sursele. Guvernul român nu a dat detalii referitoare la valoarea ajutorului solicitat FMI. România este a patra tara din Europa de Est, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia, care solicita sprijinul institutiilor internationale de la debutul crizei.
 
Împrumutul acordat României se va intinde pe o perioada mai mare decât in cazul Ungariei, de 17 luni, arata sursele citate de FT.
 
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii vor contribui, de asemenea, prin furnizarea de asistenta financiara sectorului privat din România si institutiilor financiare. BERD este in discutii cu Banca Comerciala Româna, divizia bancii austriece Erste Bank, in legatura cu un imprumut de pâna la 150 milioane de euro.
 
Dan Constantinescu, seful UniCredit Leasing in România, declara saptamâna trecuta ca un acord cu FMI este necesar pentru a creste fluxurile de finantare in tara.
Liviu Voinea, economist la Grupul de Economie Aplicata, a subliniat ca „avem nevoie de banii de la FMI, dar trebuie sa-i folosim ca o oportunitate pentru a avea un deficit bugetar de 4% din PIB. Daca reduce cheltuielile, acum când economia incetineste, vom avea o recesiune mult mai severa”. Tinta guvernului este un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata