România are peste 400 de kilometri de apă de cea mai slabă calitate

 
România are 405 kilometri de apa incadrata in categoria cinci de calitate, reprezentând 1,54% din cei 26.320 de kilometri monitorizati de Administratia Nationala „Apele Române”. Categoria 5 reprezinta cea mai slaba calitate a apei.
 
Potrivit ANAR, cea mai semnificativa poluare exista in bazinul hidrografic Olt, pe  414 kilometri, urmat de bazinul Vedea – Calmatui, cu 214 kilometri.
 
Urmeaza bazinul Mures, unde râul Aranca este poluat pe o portiune de 52 de kilometri si Abrud pe 24 de kilometri, si bazinul hidrografic Somes – Tisa, unde Tisa are 29 de kilometri de apa poluata, iar Somes 50 de kilometri.
În bazinul hidrografic Ialomita, sunt poluati zece kilometri de apa, iar in bazinul Siret 11 kilometri.
 
Apele râului Desnatui/Olt sunt poluate pe o portiune de 25 de kilometri, iar in bazinul Tisa ape de calitatea cinci se intâlnesc pe o portiune de noua kilometri pe râul Cisla, in aval de Baia Borsa, si pe râul Turtu, care este poluat pe 29 de kilometri, cauza fiind mina Turt.
 
Râul Lapus/Somes este poluat pe sectiunea aval la confluenta cu Sasari, pe o portiune de sapte kilometri, iar Firiza/Somes in sectiunea amonte de Gidovoaia , pe cinci kilometri.
 
În ceea ce priveste râul Sasar, tot din bazinul Somes, acesta este poluat pe o portiune de  19 kilometri, in apropierea exploatarii miniere Baia Sprie.
Ilba este poluat pe o portiune de 40 de kilometri de la izvor pâna la confluenta, iar Crasna   pe noua kilometri, la confluenta cu Merghes, lânga frontiera.
 
Pe Crisuri, poluate sunt râurile Valea Sesei, la confluenta cu Aries (10 kilometri) si Certes Bârsau (18 kilometri).
În ceea ce priveste bazinul Vedea, cea mai mare poluare se intâlneste pe râul Colentina  sectiunea Colacu, la confluenta cu Dâmbovita, pe o portiune de 80 de kilometri, urmat de Arges Budesti,  la  confluenta  cu Dunarea, pe 53 de  kilometri.  Poluata  este si Dâmbovita, amonte  de confluenta cu Pasarea/Arges (20 de kilometri) , dar si Glina , amonte de confluenta cu Pasarea (11 kilometri), si Balaria , sectiunea Izvor, la confluenta cu Neajlov (18 kilometri).
 
În bazinul Ialomita, apa de calitatea cinci este pe o portiune de noua kilometri pe râul Dâmbu, la varsare, la sud-est de Ploiesti.
 
În bazinul Siret, râul Vasluiet este poluat pe o portiune de 11 kilometri, aval de confluenta cu Bârlad, dar si râul Balasan, in aval de Bailesti, la confluenta cu Dunarea, pe 25 de kilometri.
În ceea ce priveste Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), aici se intâlneste poluare pe 90 de kilometri de apa, pe râurile Hamangia si Taita, care, insa, nu este permanenta.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner