Scheepvaart – muzeul maritim olandez

4

Muzeul Național Maritim din Olanda, o incursiune în istoria maritimă a acestei țări, deține una dintre cele mai mari colecții maritime din lume, prezentând vase în mărime naturală, diferite modele de machete și numeroase hărți, instrumente de navigație, picturi de ambarcațiuni, documente, fotografii.

Amplasat pe Kattenburgerplein nr. 1 din Amsterdam, muzeul este găzduit de clădirea cartierului general al Marinei Naționale, o clădire ce datează de peste 350 de ani. Aceasta a fost construită în anul 1656 și proiectată de Daniel Stalpaert ca depozit al Șantierului naval al Amiralității de la Amsterdam și adăpostește muzeul din aprilie 1973, când a fost deschis oficial de Prințesa Beatrix, așa cum arată siteul oficial al muzeului: www.scheepvaartmuseum.nl.

În anul 2007, muzeul a fost supus unui amplu proces de renovare ce a durat patru ani. Sălile au fost mărite, echipate pentru un mai bun control climatic, au fost înființate camere de primire, restaurantul și biblioteca. Pentru a păstra atmosfera de depozit de secol al XVII-lea au fost adăugate elementele doar din sticlă și metal — materiale care pun accentul pe caracterul impunător al clădirii, potrivit siteului muzeului.

Colecția muzeului are o importanță națională majoră și o poziție proeminentă pe plan internațional, oferind o imagine completă a istoriei maritime a Țărilor de Jos. Aceasta cuprinde, conform sursei amintite, circa 400.000 de obiecte ce grupate în secțiunile: „Nave și tehnică”, „Artă maritimă și arte decorative”,”Știință nautică”.

În cadrul secției „Nave și tehnică” sunt expuse circa 1.800 modele de nave dintre care aproximativ 350 au fost construite în secolele al XIX-lea, al XX-lea, dar și aproximativ 60 modele de mașini, motoare și instalații.

Cel mai vechi exemplar expus în această secție este al unei nave de război din secolul al XVI-lea (1560) păstrat în stare completă. Tot aici sunt expuse modele mici de nave la scară, precum cele din debarcaderul Metz sau din orașul Urk. Colecția include două iahturi de secol XVIII — Royal Barge și 50 de iahturi mici și bărci de curse, dar și variate echipamente de comunicații.

Secția „Artă maritimă și arte decorative” prezintă aproximativ 800 de tablouri maritime din secolele XVII-XXI, realizate de pictori celebri precum Van Wieringen, Vroom, Van de Velde, Bakhuizen sau Mesdag, dar și circa 5.000 de printuri istorice, diagrame și postere sau desene de nave, cel mai vechi datând din jurul anului 1550.

De asemenea, colecția deține zeci de mii de fotografii, filme și albume, de referință fiind albumele cu cele mai vechi imagini luate vreodată în Japonia (Deshima) de la 1860, și colecția „William Grant” cu poze din secolul al—XIX—lea realizate de în timpul expedițiilor goeletei Willem Barents la Polul Nord.

Tot aici se regăsesc peste 100 de articole, aproximativ 300 de steaguri și fanioane, 1.300 de monede, insigne și decorațiuni, în jur de 300 de arme, 200 de obiecte de ceramică, argint, sau sticlă, o colecție de uniforme și alte articole de îmbrăcăminte, inclusiv pălării (pălăria uniformă de scriitor olandez), dar și o mică colecție de obiecte provenind, în principal, de pe navele de pasageri.

Secția de „Știință nautică” cuprinde 400 de atlase, în jur de 80 de globuri, cele mai vechi datând din 1584, circa 5000 de hărți, multe dintre ele ale Marinei britanice și Serviciului hidrografic al Regatului Țărilor de Jos.

Muzeul deține o bogată Bibliotecă digitală ale cărei colecții, de renume internațional, datează dinainte de anul 1850. Cuprinde peste 60.000 de articole pe diverse teme, cum ar fi geografie, navigație și știință nautică, sau construcție de nave, dar și reviste de călătorie.

Muzeul Național Maritim din Olanda este deținătorul a numeroase premii, nominalizări și mențiuni, cel mai recent fiind Certificatul de Excelență acordat de compania americană de turism TripAdvisor Inc, în 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: en.wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata