Şerbănescu: Împrumutul de la FMI este destinat să salveze nişte firme străine

 
Viitorul acord cu Fondul Monetar International (FMI) nu semnifica  altceva  decât  imprumutarea,  de  catre  statul  român,  si  deci,  cu  plata  din  partea contribuabilului, pentru a salva niste firme straine din România, a afirmat analistul economic Ilie Serbanescu, pentru Radio România Actualitati.
 
„Nici statul român nu este indatorat, nici firmele cu capital românesc nu sunt indatorate in strainatate, nici populatia nu e indatorata in strainatate. Populatia este indatorata pe piata interna, fata de niste banci care actioneaza pe piata interna. Deci daca se iau bani, de oriunde s-ar lua, de la FMI, de la UE, de la BERD, este de a acoperi niste gauri produse de capitalul strain. Asta nu e o pozitie confortabila si chiar nu inteleg de ce populatia sa plateasca pentru niste datorii facute de niste firme straine”, a aratat Serbanescu.
 
Potrivit acestuia, autoritatile române accepta sa se imprumute de  la FMI pentru ca sunt santajate.
 
Daca nu se imprumuta de la FMI, desfiinteaza leul, desfiinteaza tot in România. Dar jaful l-au facut firmele straine”, a mai spus analistul citat.
 
Autoritatile de la Bucuresti discuta, in aceste zile, cu Comisia Europeana, cu Banca Mondiala, cu Banca  Europeana pentru Reconstructie  si Dezvoltare  si cu Fondul Monetar  International,  in vederea asigurarii finantarii externe a României.
În cazul in care va fi convenit , acesta ar fi cel de -al 11-lea acord incheiat de România cu Fondul Monetar International. Dupa 1990, România nu a reusit sa finalizeze decât un singur acord cu Fondul, cel derulat in perioada 2001 – 2003.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata