Sistem de radiografiere a camioanelor în PTF Siret – Suceava

 
Timpul de aşteptare în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, de la graniţa cu Ucraina, se va reduce semnificativ în perioada următoare, după ce conducerea vămii a achiziţionat, printr-un program PHARE, o maşină de radiografiere pentru camioanele ce transportă marfă.
 
Administratorul public al judeţului, Petru Luhan, care a avut, recent, în PTF Siret o întâlnire cu reprezentanţi ai administraţiei regionale Cernăuţi, ai Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi şi ai grănicerilor ucraineni, a declarat luni (22 decembrie 2008) că, în prezent, timpul de aşteptare în vamă poate ajunge până la 12 ore pentru camioane, în zilele de vineri, iar pentru cetăţeni variază în funcţie de ţara de provenienţă deoarece pentru cei din ţările membre ale UE se aplică un control minim, iar pentru cetăţenii ţărilor terţe un control mai amănunţit.
 
Cauzele ce conduc la mărirea timpului de aşteptare în vămi sunt, în principal, traficul de ţigări în cazul autovehiculelor, iar în cazul camioanelor restricţiile de circulaţie în zilele de sâmbătă şi duminică, ceea ce implică triplarea numărului de camioane ce aşteaptă să treacă vama în ziua de vineri.
 
Luhan a spus că, pentru fluidizarea traficului, se vor implica şi autorităţile ucrainene care au promis că, începând de anul viitor, vor introduce două benzi de circulaţie în Vama Porubnoe, una verde pentru turişti şi pentru camioanele neîncărcate şi una roşie pentru cei care transportă marfă, pentru aceştia din urmă fiind necesar control vamal detaliat conform normelor europene.
 
În acest fel, cei care călătoresc în scop turistic nu vor mai avea de aşteptat ore întregi în frontiera cu Ucraina de la Siret – Porubnoe.
În opinia lui Luhan, reducerea timpului de aşteptare la punctele de trecere a frontierei este esenţială pentru intensificarea relaţiilor comerciale şi turistice între România şi Ucraina.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata