Sorin Oprescu, arestat pentru 30 de zile. A primit mită 1 milion de euro de la un singur denunţător

Magistrații Tribunalului București au decis duminică, 6 septembrie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, iar Sorin Oprescu va fi dus în arestul Poliției Capitalei.

Sorin Oprescu a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost prins cu 25.000 euro mită.

În același dosar, au fost reținuți Mircea Octavian Constantinescu, director în cadrul Primăriei Municipiului București; fostul șofer al primarului, Stanca Cristian, zis Grenadă, precum și șefii Centrului Cultural ”Palatele Brâncovenești”, Florin Supeală și Ruxandra Petroi Avasiloae.

Procurorii DNA au efectuat duminică percheziții domiciliare la trei instituții publice — Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor și Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a doua instituții publice din subordinea primarului municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, se arată într-un comunicat al DNA.

DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși.

O persoană care l-a denunțat pe Sorin Oprescu la DNA susține că i-a dat primarului, în perioada 2013-2015, suma de aproximativ 1 milion de euro, bani ce proveneau din mita primită pentru contracte date unor firme private care executau lucrări la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești și Administrația Cimitirelor.

Acesta susține că, din 2013 până în prezent, s-a întâlnit de aproximativ 20 de ori cu Sorin Oprescu, iar la fiecare din aceste întâlniri îi dădea primarului sume cuprinse între 20.000 euro și 60.000 euro, totalul ridicându-se la 1 milion de euro.

Denunțătorul a mai declarat că sumele remise în anul 2013 proveneau în proporție de 80% din mita pe care o încasa de la oameni de afaceri pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești.

Sumele remise în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de la „apă și canal”, efectuate la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane.

***

Primarul general al Capitalei deține, potrivit declarației sale de avere completată în luna iunie, două terenuri, la Ciolpani și Predeal, două locuințe, în București și Ciolpani, și obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro.

De asemenea, potrivit declarației de avere afișată pe site-ul PMB, Oprescu are în proprietate un teren de 1.000 de metri pătrați la Ciolpani și unul de 500 de metri pătrați la Predeal. Edilul deține un apartament în București, de 172 de metri pătrați, și o casă de 480 de metri pătrați, la Ciolpani.

Primarul general al Capitalei are obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri, aparate electronice în valoare de 25.000 de euro.

Oprescu are conturi în bănci de 156.000 de lei și 32.800 de dolari, precum și două contracte de concesiune — unul de 597.400 lei și 20.500 euro, iar altul de 8.000 de lei.

La capitolul venituri Oprescu a menționat indemnizația de la PMB de 78.750 de lei pe an, salariul de profesor universitar și indemnizația de la academie, în total 69.560 de lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata