Sri Lanka, una dintre cele mai mari ţări producătoare de ceai

4

Stat insular, situat în sudul Asiei, în Oceanul Indian, în partea de sud a subcontinentului indian, renumit pentru terapiile alternative cunoscute drept „ayurveda”, are o suprafață de 65.610 kmp și o populație de 20.238.000 locuitori. Este a noua insulă ca mărime de pe mapamond.

Poziția sa strategică i-a prilejuit, încă din antichitate, un rol cheie în comerțul Indiei și Chinei cu Europa, fiind totodată unul dintre cei mai mari exportatori pe mapamond în ce privește industria ceaiului.

Importantă colonie portugheză (1505), ulterior olandeză (1658), și apoi britanică (1795), până la proclamarea independenței, la 4 februarie 1948, Insula Ceylon, își schimbă denumirea în Republica Sri Lanka la 22 mai 1972. Statul a fost măcinat de lupte între rebelii tamili și forțele guvernamentale (1997-2001). La 26 decembrie 2004 coastele de sud și vest ale Sri Lankăi au fost afectate de valuri de tsunami ce fuseseră provocate de un cutremur cu o magnitudine de 9.0 grade pe scara Richter.

Potrivit constituției din 7 septembrie 1978, Sri Lanka este republică prezidențială, având un legislativ unicameral și este membră a Uniunii Commonwealth-ului. Este împărțită în 25 districte grupate în nouă provincii.

Ziua națională aniversată anual, la 4 februarie, marchează recunoașterea independenței insulei de către Marea Britanie, fiind organizate numeroase evenimente și manifestări dedicate acesteia.

De teama grupărilor de rebeli, toate instituțiile de stat și obiectivele importante sunt apărare de militari înarmați, fapt ce nu afectează turiștii care vin an de an să se bucure de peisajele frumoase ale Insulei.

Sri Lanka este o minunată destinație pentru turiști și are numeroase frumuseți naturale, păduri tropicale, cu sute de râuri ce le traversează și numeroase cascade minunate. În capitala Colombo, oraș agitat și zgomotos, există destule obiective turistice: turnul cu ceas, primul far, reședința președintelui, toate în nord, iar în sud este situat cel mai elegant cartier cu numeroase case impunătoare și cel mai mare parc al orașului.

În estul fortului este cartierul pătrunzător al bazarului Pettah. Locul cel mai plin de turiști al orașului este acoperișul aurit al Dalada Maligawa, unde este păstrată rămășița dintelui lui Buddha.

Înainte de a fi una dintre cele mai mari țări producătoare de ceai, Sri Lanka avea culturi întregi de cafea. Toate plantațiile de cafea au fost distruse în perioada (1865-1890). La sfârșitul secolului al XIX-lea arborii de cafea au fost înlocuiți cu arborii de ceai.

Ideea privind plantarea ceaiului în Ceylon îi este atribuită lui James Taylor, un englez care a făcut primele sale încercări în grădina Loolecondera, în jurul anului 1860. Sri Lanka, supranumită Insula Ceaiului, este al treilea producător mondial. Ceaiul în Sri Lanka este cultivat în șase regiuni situate în sudul insulei și variind în altitudine între nivelul mării și 2.500 m.

Districtele cu grădinile cele mai importante sunt: Nuwara Eliya, Uva, Dimbula, Kandy și Galle. Sunt suprafețe întregi de ceai care împreună cu frunzișurile verzi luxuriante acoperă km întregi de dealuri.

Anul 2010 a fost foarte bun pentru Sri Lanka în ce privește producția ceaiului, cu o producție de 329,3 mii tone și o majorare cu 7,3% a exporturilor, la 84,1 mii tone.

Pe lângă ceai sunt cultivate și multe mirodenii printre care scorțișoară, cacao, dar și cauciuc. De asemenea, Sri Lanka este renumită, la nivel mondial, și pentru textilele de foarte bună calitate.

Reputatul profesor, cercetător al istoriei religiilor, Mircea Eliade a vizitat insula, în drumul său spre India.

Între România și Sri Lanka s-au stabilit relații diplomatice în 1957. Potrivit MAE, în 1966, nivelul de reprezentare a fost ridicat la rang de ambasadă, iar în 1976 a fost deschisă Ambasada României la Colombo. Până în 1996, când activitatea oficiului diplomatic românesc din Sri Lanka a fost suspendată temporar, România a fost reprezentată numai prin ambasadori cu reședința la New Delhi.

La 1 februarie 2002, Ambasada României la Colombo și-a reluat activitatea. Înainte de 1989, între România și Sri Lanka au existat schimburi de vizite la nivel înalt. Relațiile au fost intense în special în anii 1970, în contextul interesului României față de mișcarea de nealiniere. În perioada de după 1990, relațiile bilaterale s-au caracterizat printr-un nivel relativ redus de contacte politice și economice.

România a acordat Sri Lankăi ajutor umanitar de urgență în valoare de 32.000 de euro, în urma catastrofei produse de valurile seismice din 26 decembrie 2004. Cel mai recent contact la nivel de ministru al afacerilor externe (Titus Corlățean și Gamini Lakshman Peiris) a avut loc în aprilie 2013, cu ocazia vizitei oficiale în România a prof. G. L. Peiris, prima vizită în România a unui ministru de externe sri-lankez din ultimii 35 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata