Ştii de ce plăteşti impozite atât de mari? Pentru a contrabalansa evaziunea fiscală

– Evaziunea fiscală e în floare, tocmai de aceea economia nu (mai) înfloreşte, ba dimpotrivă

Firme mari – taxe mici, firme mici – taxe mari, aşa încurajează statul dezvoltarea

– Nu vă îngrijoraţi, totuşi, căci are Comisia Europeană soluţia salvatoare!

Cristina MOROŞANU

Europa salvează economia!

Conform site-ului www.ec.europa.eu, În fiecare an se pierd miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, bani care ar putea fi folosiţi pentru serviciile publice precum şcolile sau spitalele sau pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. Rezultatul este că europenii şi întreprinderile care joacă cinstit ajung să plătească impozite mai mari. Este o situaţie inacceptabilă şi acţionăm acum pentru remedierea ei. Pasul de astăzi este un pas important pentru crearea unor condiţii echitabile pentru toate întreprinderile şi pentru o impozitare mai corectă şi mai eficace pentru toţi europenii“.

Aşa grăit-a Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

În scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, Comisia Europeană propune o serie de măsuri, printre care se numără creşterea transparenţei fiscale, asigurarea unei impozitări eficace în Uniunea Europeană şi a unor condiţii concurenţiale echitabile. Pachetul cu propuneri legislative trebuie să fie consultat de Parlamentul European, Consiliul UE fiind cel care va decide asupra adoptării.

România distruge economia!

La noi în ţară, firmele mari, potente financiar, prosperă, beneficiind de taxe mici, raportat la celelalte entităţi contribuabile, taxe care de multe ori sunt şi fentate.

În schimb, întreprinderile mici şi mijlocii, în loc să fie stimulate de stat pentru a contribui la dezvoltarea economică, sunt, practic, blocate (şi, pe cale de consecinţă, eliminate) de fel şi fel de legi aberante, gen impozit forfetar sau mai noul mega impozit destinat firmelor cu sediul la domiciliul propriu. Este vorba, se ştie, despre micii întreprinzători care nu-şi permit să plătească sau chiar nu câştigă atât cât datorează. Totul pentru că legiuitorii, de cele mai multe ori patroni ai marilor companii, emit, modifică şi abrogă legi după propriul interes.

Au rămas simplii cetăţeni, dar, culmea, marii contribuabili, care se supun aberantelor sau exageratelor obligaţii fiscale, poate din exces de corectitudine, poate din ignoranţă sau neputinţă faţă de un stat defect din punct de vedere economic şi nu numai.

Acest condamnabil raport invers proporţional, total înafara oricărei logici economice este, din păcate, regula nescrisă după care (nu!) funcţionează sistemul contribuţiilor în România. Există, desigur, şi excepţii. Mult prea rare excepţii.

Aşadar, dacă eşti contribuabil corect, cu dările plătite la zi, felicitări! Pe lângă faptul că nu beneficiezi de cât plăteşti, ca să fii suficient de nedreptăţit, fură alţii „şi pentru tine“. Asta-i România!

(Dacă aveţi idei sau propuneri de soluţii care ar putea contribui la bunul mers al lucrurilor în justiţie, economie, educaţie etc., le puteţi trimite la e-mail: nihilsineiure@yahoo.com.)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata