SUA rămâne principalul exportator de arme și crește cota de piață

7

SUA și-a mărit cota globală a exporturilor de arme la 37% în ultimii cinci ani, potrivit unui institut de cercetare din Suedia.

Creșterea exporturilor din SUA, Franța și Germania a fost compensată de scăderea exporturilor rusești și chineze.

Importurile și exporturile rămân aproape de cel mai înalt nivel de la sfârșitul războiului rece, deși acest lucru se poate schimba de la impactul pandemiei.

Cea mai mare creștere a importurilor de arme a fost înregistrată în Orientul Mijlociu.
„Este prea devreme pentru a spune dacă perioada de creștere rapidă a transferurilor de arme din ultimele două decenii s-a încheiat”, a declarat Pieter Wezeman, cercetător principal la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), care a colectat datele.

„Impactul economic al pandemiei Covid-19 ar putea face ca unele țări să își reevalueze importurile de arme în următorii ani.

„Cu toate acestea, în același timp, chiar și la apogeul pandemiei în 2020, mai multe țări au semnat contracte importante pentru arme majore”.

Vânzările internaționale de arme au rămas stabile între 2016 și 2020 comparativ cu ultimii cinci ani, a spus Sipri.

Aproape jumătate (47%) din exporturile de arme din SUA s-au îndreptat către Orientul Mijlociu, doar Arabia Saudită reprezentând 24% din totalul exporturilor de arme din SUA.

SUA furnizează acum arme către 96 de state, în timp ce își măresc cota globală de vânzări de arme în perioada de cinci ani.

Franța și-a mărit exporturile de arme majore cu 44%, în timp ce Germania și-a extins exporturile cu 21%.

Israelul și Coreea de Sud și-au mărit semnificativ exporturile, deși ambele rămân jucători relativ mici în exporturile de arme.

Importurile de arme cresc în Orientul Mijlociu

Orientul Mijlociu a avut cea mai rapidă creștere a pieței armelor, importând cu 25% mai mult în 2016-2020 comparativ cu perioada precedentă de cinci ani.

Cele mai mari creșteri au venit din Arabia Saudită (61%), Egipt (136%) și Qatar (361%).
Asia și Oceania au fost cele mai mari regiuni importatoare de arme majore, primind 42% din transferurile globale de arme.

India, Australia, China, Coreea de Sud și Pakistan au fost cei mai importatori din regiune.

Declinul comerțului rus și chinez

Rusia și China și-au văzut exporturile de arme în scădere, deși cele două țări au rămas furnizori majori către țările din Africa subsahariană.

Exporturile de arme ale Rusiei au scăzut cu 22%, în mare parte datorate unei scăderi de 53% a exporturilor de arme către India.

„Deși Rusia a semnat recent noi acorduri de arme mari cu mai multe state și exporturile sale vor crește treptat în următorii ani, se confruntă cu o concurență puternică din partea SUA în majoritatea regiunilor”, a declarat cercetătoarea Sipri, Alexandra Kuimova.

Exporturile Chinei, al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume, au scăzut cu 7,8%.

Pakistanul, Bangladeshul și Algeria au fost cei mai mari beneficiari de arme chineze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata